The Trifold dresspose fra Bennett Winch

The Trifold dresspose fra Bennett Winch

Britiske Bennett Winch lager flotte bager og reisevesker, og det jeg mener er den aller beste kombinasjonen av overnight-bag og dresspose – deres Suit Carrier Holdall som jeg er en stor fan av.

Bennet Winch’ Suit Carrier Holdall delt opp i det to delene – med dressposen under.
(Foto: Bennett Winch)

Tidligere var det helt vanlig å se dresskledde menn på norske flyplasser med dressposen over armen. I og med at det er færre menn i dress i norsk arbeidsliv, er det også færre dressposer å se. Men det kan også være fordi det er så mye dårlige og stygge dressposer der ute. Det har Bennett Winch gjort noe med.

Bennett Winch Trifold dresspose i canvas
Foto: Bennet Winch

Deres nyeste tilskudd til den velkledde mans reisegarderobe heter The Trifold og er en praktisk og elegant dresspose bygget på posen fra deres Suit Carrier Holdall. Men, mens dressposen fra holdallen ligger rundt bagen og dermed bidrar til mindre bretter og krøller, er the Trifold  – som navnet sier – brettet tre ganger.

Dressposen ser ut som en hvilken som helst dresspose når den er brettet ut, og den kan henges opp på hotellrommet i full lengde. Det som gjør den ekstremt praktisk, og der den utkonkurrerer sine vanskelig håndterbare konkurrenter, er løsningen med å brette den tre ganger, slik at den ikke blir større enn en vanlig PC-veske som kan bæres i hånden, over skulderen i en skulderstropp eller hektes på trillebagen. At dressposen brettes på denne måten gjør at dressen inn, unngår harde brettekanter og holder seg fresh og fin frem til den pakkes ut.

Som på Suit Carrier Holdall – har The Trifold en utenpåliggende lomme med plass til Mac’en og andre småting.

Utenpåliggende lomme – med plass til iallfall en liten Mac
Foto: Bennett Winch

The Trifold er, som alle andre produkter fra Bennett Winch, laget i England i solid canvas med detaljer i skinn og med glidelåser, knapper og fester i ekstremt høy kvalitet. Trifold finnes i olivengrønn, sort og marineblått.

Sammenbrettet med dressen inni er ikke The Trifold særlig større enn en PC-veske
Foto: Bennett Winch

Om du ikke trenger både overnight bag og dresspose, men bare en praktisk og stilig dresspose på tur, er The Trifold midt i blinken.

Reykjavik Raincoats

Reykjavik Raincoats

Det siste året har jeg vært en del ganger på Island i forbindelse med jobb. Islendinger er veldig hyggelige, og Island er et flott land. Men, været er til tider utfordrende. Ikke så rart da at det lokale fritidsmerket 66 North har blitt en stor suksess, ikke bare på Island, men globalt. Sist jeg var der oppe var jeg den eneste i frokostsalen på hotellet som ikke var i turklær. Gå en tur gjennom Reykjaviks gater og du møter en elv av Gore-Tex… Men, på en av disse turene gjennom byen kom jeg over en koselig, liten butikk i hovedhandelgaten Laugavegur som selger regntøy under merkevaren Reykjavik Raincoats.

Reykjavik Raincoats’ butikk på Laugavegur 62
Foto: reykjavik Raincoats

Reykjavik Raincoats ble startet i 2014, med en ambisjon om å lage regntøy som kombinerte klassisk eleganse, med godt håndverk. Alle plaggene er designet på Island, av det lokale designteamet ledet av Grimkell Sigurthorsson – som også er en av grunnleggerne av selskapet. Grimkell og hans partnere står også bak de islandske klokkemerkene JS Watch Company og Arc-Tic.

Alle regnfrakkene er laget for hånd, på Island, Portugal, Polen og Kina av gummiert bomull. Alle sømmene er tapet, slik at ikke noe vann trenger inn, og de har små luftehull under ermene for luftig. Lette og funksjonelle, helt vanntette – og veldig stilige. Regnfrakkene henter inspirasjon fra klassisk regntøy som de islandske fiskerne brukte, men med moderne snitt, farger og litt humor.

På innsiden av regnfrakken
På innsiden av regnfrakken

Regnjakkene finnes til både dame og herre og barn. I tillegg til de gummierte regnfrakkene, har de også en modell parkas, skjerf, t-skjorter og strikkede gensere og luer med typiske islandske uttrykk som “Jæja“. Flere produkter er visstnok på vei.

Sort strikket lue og genser med “Jæja” på
Foto: Reykjavik Raincoats

Jeg endte opp med å kjøpe en av deres Classic regnfrakker i olivengrønt. Opprinnelig hadde jeg sett meg ut den klassiske gule, men den ble veldig skrikende. Den grønne er mer anvendelig i fargen. Jeg måtte gå opp en størrelse, så de er ikke veldig store. Classic’n består også bare av ett lag gummiert bomull, så du vil som ofte ønske å ha noe under – en jakke eller en genser – så ikke kjøp den for tight. Den har en stor og god fast hette med hempe i nakken, to gode lommer og trykknapper helt fra halsen og ned. To luftehull under ermene, og en liten slits bak.

Classic-varinten i olivengrønn
Foto: Reykjavik Raincoats

Apropos kjøp. De er ikke så enkle å få tak i. Om du ikke drar til Reykjavik. Reykjavik Raincoats selges i deres egen fysiske butikk i Laugavegur, deres egen nettbutikk på www.reykjavikraincoats.com og på Zalando (men ikke den norske versjonen).

For en gangs skyld var det helt ok å lufte hunden i regnet.
Jeg hadde opprinnelig tenkt at denne skulle jeg bruke først og fremst på tur med hunden. Jeg har pleid å bruke min Barbour-jakke på sånt, men den er er ikke lenger enn til litt ned på låret og når det regner skikkelig, blir jeg våt. Denne går helt ned til knærne, og den er ordentlig vanntett. jeg oppdaget imidlertid at den er elegant nok (siden jeg ikke valgte den gule) til at jeg kan bruke den til dress eller blazer også. Etter å ha brukt den i flere anledninger i regnet den siste tiden, aner jeg at denne kommer til å bli en favoritt fremover.

A Gentleman’s London – stilig YouTube-serie

A Gentleman’s London – stilig YouTube-serie

Magasinet The Rake, som dekker klassisk herrestil og eleganse generelt, har i år utvidet tilbudet til leserne med en YouTube-serie med det treffende navnet A Gentleman’s London.

For en som både elsker London  og klassisk herrestil er denne et must! The Rakes veldig britiske redaktør Tom Chamberlin tar oss med til en rekke av Londons ikoniske steder for klassisk herrestil som hattemakerne Locke & Co, skjorteskreddea Emma Wallice og Savile Row-skredderiet Huntsman, for å nevne noe. Per i dag har serien kommet med seks episoder, som alle er 10-12 minutter lange – perfekt for å se på trikken eller mens man venter på et fly.

Her er de første seks episodene:

Episode 1: Emma Willis – skjortemaker på Jermyn Street

Episode 2: Dege & Skinner – skredderi på Savile Row med miliære aner

Episode 3: Locke & Co – Ikke fullt så gale hattemakere

Episode 4: Kent & Hastle – skjortemakere og skreddere

Episode 5: Swaine – skinnvarer, hatter og paraplyer på Bond Street

Episode 6: Huntsman – eller Kingsman?

Episode 7 – Truefitt & Hill

Ikke gå glipp av fremtidige episoder – abonner på The Rakes YouTube-kanal her.

 

Polobjørnen

Polobjørnen

Du har sikkert sett den, en teddybjørn kledd opp i forskjellige antrekk, alt fra smoking til skiklær, på strikkegensere, t-skjorter, sengetøy og andre plagg.

The Polo Bear – eller Polobjørnen – har blitt et stilikon i seg selv. Like elegant og med den samme tidløse stile som mannen den i sin tid skulle etterligne, selveste Ralph Lauren. Den stilige teddybjørnen finnes også på klokker og til og med på servise fra Polo Ralph Lauren.

The Preppy Bear

På slutten av 1980-tallet fikk Ralph og broren Jerry Lauren hver sin Steiff teddybjørn fra staben i Ralph Lauren. Bjørnen ble utstyrt med Ralph Lauren-klær i miniatyr, laget på samme fabrikker som merkets kolleksjoner.

På 1990-tallet lagde Polo Ralph Lauren flere utgaver av Polobjørnen med forskjellige antrekk. Den første – Preppy Bear – ble laget i bare 200 eksemplarer og ble solgt kun i Ralph Laurens flagship-store på Madison Avenue i New York. Den ble utsolgt på én helg. Ralph Lauren kjente igjen en suksess når han så den, og flere versjoner av polobjørnen ble produsert.

Bjørnene ble laget i begrenset opplag, og solgte fort ut, tross den høye prisen. De ble populære samleobjekter. Etterhvert ble det imidlertid for dyrt å lage de snobbete teddybjørnene, og produksjonen ble lagt ned. Heldige var de som fikk seg en bjørn. Originale Polobjørner selges nå på eBay for inntil 20.000 kroner.

Fra 3D til 2D
Selv om The Polo Bear ikke lenger ble laget som ekte teddybjørner, hadde den velkledde bjørnen blitt så populære blant både kunder og designteamet hos Ralph Lauren, at han ikke kunne legges bort, og han dukket snart opp som et designelement på klær. Polo-designer Richard Tahsin var den første som i 1991 satte The Polo Bear på klær. Gjennom 1990-tallet var bjørnen veldig populær, men forsvant nesten helt på tidlig 2000-tall.


 

Strikkegenserne med Polobjørnen – fremdeles i Polo-antrekk – har blitt svært populære igjen de siste årene etter at Ralph Lauren brakte bjørnen tilbake i 2013. Nå finnes Polobjørnen på et stort utvalg plagg til både herre, dame og barn, den dukker opp i stadig nye antrekk og har blitt en leken del av Polo-universet.

Strikkegenser i kasjmir med Polobjørnen
Foto: Care of Carl

Polobjørnen har med årene blitt et neste like gjenkjennelig symbol på Polo Ralph Lauren som polospilleren til hest. Og selvsagt finnes det en Polobjørn som spiller polo… Det skulle jo bare mangle!

Strikkegenser med polospillende Polobjørn
(foto: Care of Carl)

Det skal visstnok også finnes en “uendelig” Polobjørngenser, der Polobjørnen på genseren har på seg en genser med en Polobjørn, som har på seg en genser med en Polobjørn som har på seg en genser med en Polobjørn … Du ser hvor jeg vil hen.

Polobjørnen har også blitt populær på klokker. Noen designs lages bare i begrenset opplag, og noe av den gale hypen rundt limited-edition Polobjørner er tilbake. Men nå gjelder det klokkene og ikke teddybjørnen. Og det har ikke blitt billigere.

Polo bear-klokke, der bjørnen er kledd opp i Ralph Laurens ikoniske variant av smokingen – med jeans og cowboy boots

Av alle de forskjellige variantene av The Polo Bear, liker jeg strikkegenserne best. Selv om de på ingen måte er billige. Men fremdeles billigere enn en original Polo Bear.

Chore jacket

Chore jacket

En chore jacket, eller en fransk arbeiderjakke, er et godt og mer uformelt alternativ til den tradisjonelle blazeren. Dette er en lett og ledig jakke, litt i samme gruppe som overskjorte/skjortejakke og safarijakke. Originalt ble den laget i grove bomullsstoff som denim eller canvas, men finnes i dag i alle slags utførelser.

Klassisk chorejakke fra franske Le Mont St. Michel
Foto: Dapper.no

Jakken var opprinnelig laget for franske arbeidere på 1800tallet, og gikk under navnet bleu de travail, eller en blå arbeidsjakke ettersom den gjerne var laget i blå denim. Franske Le Mont St. Michel – som i Norge blant annet selges hos Dapper – har laget disse jakkene siden 1913, og er stedet å starte om du vil ha en skikkelig chorejakke – til en relativt lav pris.

Chorejakke i mørk blå moleskin fra Spier & Mackey med høyhalset i ull under.
Foto: Spier & Mackey

Jakken er ufôret, mer som en skjortejakke enn en blazer, og kommer med tre utenpåsydde lommer – to på magen og én på brystet, plassert på samme sted som lommene på en tradisjonell blazer. Jakken har skjortekrave og knepping helt ned, og skjortemansjetter med knepping. Om du bretter ut kraven, kan den få litt samme form som slagene på en blazer.

Brun chorejakke i bomull fra Uniqlo
Foto: Uniqlo

Tradisjonelt ble chorerjakken laget i denim eller i andre grove bomullsstoffer, men i dag finnes den i alle mulige stoffer og utførelser – i flanell, i cord eller hva med semsket skinn?

Chorejakke i semsket skinn fra Drake’s, her med lyseblå skjorte under og et par grå flanellsbutkser.
Foto: Goodscph.com

Chorejakken er et veldig allsidig jakke, som kan dresses opp eller ned alt etter behov. Bruk den med en skjorte under, og kanskje til og med et kult strikket slips, med et par chinos eller en bukse i samme stoff som jakken. Noen merker selger denne kombinasjonen og da får du en slags uformell dress som passer til det meste. Det kan være litt utfordrende å få dette til off-the-rack, men det går selvsagt an å få sydd en “chore-dress”.

Du kan også dresse den ned, med en hvit t-skjorte under, jeans og chelseaboots eller chukkas. På høst og vinter, passer det godt med strikket høyhalset genser under jakken.

Knallgul chorejakke i lin fra William Crabtree & Sons
Foto: William Crabtree & Sons

Så, hvordan skiller chorerjakken seg fra skjortejakken og safarijakken? Chorejakken har som sagt tre lommer, mens safarijakken gjerne har fire lommer med klaffer og knapper. Mens safarijakken gjerne også er litt innsvinget i livet, eller kommer med belte, er chorejakken mer firkantet i formen. Jeg syns også den er noe mindre formell enn safarijakker, selv om dette er begge jakketyper som er relativt uformelle. Skjortejakkene har gjerne bare to lommer (på brystet) og er mer lik enn skjorte enn en jakke.

Chorejakken er en kul, uformell jakke som kan dresses opp eller ned alt etter behov.

 

Enkeltspents julegavetips

Enkeltspents julegavetips

Vi er godt inni desember måned, og som en service til Enkeltspents lesere kommer her et lite knippe julegavetips – om du skal kjøpe noe til den elegante mannen i ditt liv, eller om du lurer på hva du skal ønske deg selv. Her er litt forskjellig – for både dype og ikke fullt så dype lommer. Sjekk ut julens gavetips!

Burlington Arcade i London – et flott sted å handle julegaver

Kasjmirplagg fra Luca Faloni
“Hvorfor går folk i ull når kasjmir finnes?” er det godt spørsmål. Én grunn er selvsagt at kasjmir koster en del. Britisk-italienske Luca Faloni har imidlertid flotte kasjmirplagg som, med tanke på kvaliteten, gir bra value-for-money. Det er klart at mer enn 4000 kroner for en av deres supermyk hoodies er mye penger, men den ville trolig ha kostet mye mer hos for eksempel N. Peal. Selv har jeg hoodien i blå, grønn og beige (og nå har også sønnen min begynt å låne dem), og de er mitt go-to-plagg. om sommeren så vel som om vinteren. Om du virkelig vil imponere mannen i ditt liv, er en Luca Faloni hoodie i kasjmir en klar vinner.

Kasjmir-hoodie i “Atlantic Blue” – en av de mest populære fargene for denne genseren
(foto: Luca Faloni)

Ullklær fra Sheep Inc.
Om kasjmirgenserne fra Luca Faloni er litt utenfor budsjett, kan jeg også varmt anbefale gensere i merinoull fra New Zealand fra Sheep Inc. Her kan du få hettegensere, crewneck, v-hals eller til og med t-skjorter i mange flotte farger, bærekraftig produsert i høy kvalitet – og du får “en sau på kjøpet”.

Hettejakken er en av Sheep Incs storselgere, og kommer i en rekke sterke farger.
(foto: Sheep Inc)

Norsk kvalitetsstrikk fra O. A. Devold
O. A. D. er en spennende nykommer innen luksusull, og er ullundertøyet fra Devolds litt finere fetter. Merket sikter mot kvalitetsbevisste forbrukere som ønsker tradisjonelle strikkeplagg som kombinerer moderne design med tradisjon og høy kvalitet i råvarene – her ullfibrene. Herrekolleksjonen består av flere gensere i ulike ullkvaliteter. Det er 100 prosent norsk ull, ullblandinger i merino, silke og mohair og organisk ull og alpakka. I tillegg til genserne, tilbyr O.A.D. også votter og luer i 50/50 superfin alpakka og organisk ull. Selv har jeg genseren Storm som jeg har blitt veldig glad i. Dette er flotte ting, som på en fin måte blander norsk strikketradisjon, men utsøkte råvarer og moderne design. Finnes også for damer, så på nettsiden burde det finnes noe for enhver smak (og husk at om du er ny kunde og abonnerer på nyhetsbrevet deres får det 15 prosent rabatt på første bestilling).

Storm fra O. A. D
Foto: Devold

Hansker fra Hanske-Hallén
Jeg hater å være kald på fingerne, og gode kvalitetshansker går aldri av moten. Den lille, tradisjonsrike hanskebutikken Hanske-Hallén i Oslo sentrum er en av de få spesialbutikkene i Norge som virkelig kan hansker. Stikk innom butikken på hjørnet av Stortingsgaten og Roald Amundsensgate og få kyndig hjelp av de kunnskapsrike damene bak disken, eller bestill hanskene i nettbutikken. Jeg vil særlig anbefale et par lekre hansker i peccaryskinn.

Hanske-Hallén ligger på hjørnet av Strotingsgaten og Roald Amundsensgate – der den har ligget siden 1936

The Modern Gentleman’s Handbook
Nick Wheeler er mannen bak det engelske skjortemerket Charles Tyrwhitt. Han står også bak boken The Modern Gentleman’s Handbook som kom ut i England i 2021. Tidligere var boken bare tilgjengelig i Charles Tyrwhitts butikker (der jeg kjøpte mitt eksemplar), men er nå også mulig å kjøpe i Norge hos for eksempel Adlibris.

Dette er boken for deg som vil lære litt mer om det å være en gentleman, fra ytterst til innerst. Litt som en moderne og oppdatert skikk og bruk. Dette er den perfekte julegaven – enten til mannen du kjenner som enten vil, eller har behov for, å bli litt mer gentleman, eller til deg selv.

The Modern Gentleman’s handbook

Sokker!
Hvem sier at far ikke ønsker seg sokker? Myke og elegante sokker i en herlig kasjmirblanding fra den tyske sokkespesialisten Falke har blitt en favoritt hos meg. Du får Falke Lhasa blant annet i den svenske nettbutikken Care of Carl i en rekke farger. Selv har jeg dem i både kongeblått, marine, grønt, grått og brunt.

 

Kalosjer
Med Falke Lhasa-sokkene holder du deg varm på føttene – så lenge du ikke blir gjennomvåt. Sjansen for å bli våt på bena når du bor i Skandinavia er stor. Flotte klassiske skinnsko kommer til kort mot norsk slaps, og da er kalosjer tingen. Norske Swims har utvidet sortimentet til også å omfatte sko, jakker og bager, men de klassiske gummikalosjene er fremdeles tilgjengelige. Ikke bare i oransje, men også i fem andre, mer konservative farger for de som bare vil ha kalosjer som holder skoene tørre, og ikke er ute etter et fashion-statement. Selv synes jeg de oransje er de kuleste – selv om svenske kolleger gjerne ler og kaller meg “Kalle Anka”. De ler ikke fullt så mye når de står der med Stockholms-slush til over lissene på sine Myrqvist-sko.

De klassiske kalosjene fra Swims – i oransje!
Foto: Swims.com

Suit-carrier Hold-all fra Bennett Winch
Om du vil gi den stilige mannen i ditt liv en noe mer kostbar gave enn sokker (det er ikke noe i veien med sokker altså), kan jeg varmt anbefale britiske Bennet Winch’ smarte dresspose-overnight-bag kombinasjon. Dette er den smarteste utgaven av denne komboen jeg har sett, og ikke minst er den utrolig elegant og britisk håndverk av ypperste kvalitet.

Bennet Winch’ Suit Carrier Holdall delt opp i det to delene – med dressposen under.
(Foto: Bennett Winch)

Gloverall pop-up på Jermyn Street

Gloverall pop-up på Jermyn Street

Det ikoniske engelske jakkemerket Gloverall – mest kjent for sine duffelcoats – har i disse dager en liten, men eksklusiv pop-up-butikk på selveste Jermyn Street i London. Gloverall har ingen egne butikker, men selger via eksklusive herrekonfeksjonsbutikker eller egen webside. Frem til 5. januar neste år finner du butikken deres i 18-19 Jermyn Street, ikke langt fra Piccadilly Circus.

Selv om butikken er liten, har den et godt utvalg av Gloveralls ytterjakker – ikke minst duffelcoats –  til både dame og herre, samt gensere, skjerf, luer og annet tilbehør.

Jermyn Street er mest kjent som skjortegaten i London, og har i dag en rekke skjortebutikker som blant andre Charles Tyrwhitt, Turnbull & Asser, Emmet og Emma Willis.

Ekslusive skobutikker som Crocket & Jones, Loake og Edward Green finner du også i samme gaten. En liten gatestubb i London der det er lett å bruke penger. I know.

Skal du besøke London er Jermyn Street et must, og start gjerne i Gloveralls pop-up, men raska på – butikken stenger (etter planen) 5. januar.

 

Beatles-kolleksjon fra Eton

Beatles-kolleksjon fra Eton

Det føles nesten som en ny Beatlemania i luften med en “ny” Beatles-låt på listene 53 år etter at bandet ble oppløst. Jeg vet ikke om det var planlagt etter helt tilfeldig, men nylig slapp det svenske skjortemerket Eton en egen Beatles-kolleksjon.

Kolleksjonen består av både skjorter, slips og lommetørkler som alle er inspirert av Beatles, og som kommer levert i en spesialdesignet samleboks med “the fab five”.

Etons spesialdesignede samleboks som kolleksjonen leveres i Foto: Eton

Naturlig nok, siden dette er Eton, er hovedfokuset på skjortene. Totalt inneholder kolleksjonen ti skjorter, som går fra den relativt konservative hvite skjorten “The White Album Shirt” til det psykedeliske.

The White Album Shirt er en helt vanlig hvit skjorte, men med de to ekstra detaljene at det på magen er brodert “THE BEATLES” i hvitt, og at alle sporene på The White Album trykket på innsiden av mansjettene.

The Abbey Road Shirt er noe mer leken. Det er en strykefri poplinskjorte i hvite og grå bengalstriper, som skal minne om fotgjengerfeltet på det ikoniske coveret til Abbey Road-albumet. I tillegg dukker alle Beatles-medlemmene opp på forskjellige steder på skjorten. Denne er en rimelig klar conversation-starter.

The Abbey Road Shirt.
Foto: Eton

The Help! Shirt er også en stripete affære, med smale hvit og blå striper. Den ser helt normal ut, bortsett fra den store HELP-logoen (fra albumet med samme navn) på brystet.

The Help! ShirtFoto: Eton
The Help! Shirt Foto: Eton

The Magical Mystery Tour Shirt er en tøff denim overskjorte i 100 prosent satin indigo bomull med et helt nydelig broderi basert på coveret EP’en Magical Mystery Tour fra 1967, og TV-filmen med samme navn. For å toppe antrekket kan du jo også kjøpe deg The Magical Mystery Tour pocketsquare.

Detaljer på The Magical Mystery Tour Shirt Foto: Eton

The George Shirt er en rosa-psykedelisk poplinskjorte til ære for George Harrisson, mens Ringo’s Shirt er en hyllest til Ringo Starr. Ringos skjorte er en rød silkeskjorte med hvite prikker og “Peace & Love” skrevet på ryggen. Dette er en skjorte som krever sin mann.

Ringo’s Shirt
Foto: Eton

Dette er en limited edition-kolleksjon, så det lønner seg å handle favorittene med én gang.

A-Å av britiske herremote-termer og deres norske oversettelse

A-Å av britiske herremote-termer og deres norske oversettelse

Vil du lære deg flere nisjebegreper innen britisk herremote? Da er det bare å lytte (eller lese!). 

A

Ascot Tie. Ascotslips. Dette er en engelsk 1800-tallsklassiker som stammer fra Ascot-løpene, som finner sted i Buckinghamshire. Slipset er flatt og rundt, og brukes ikke så ofte lenger, men er likevel verdsatt av de som er opptatt av formell bekledning.

B

Bowler Hat. Bowlerhatt. Igjen er dette et annet formelt antrekk. Menn som liker en mer tradisjonell stil, setter pris på denne runde hjelmen.

Bowlerhatt fra Lock & Co
(foto: Lock & Co)

C

Cufflinks. Mansjettknapper. Mansjettknapper er uunnværlige i formelle antrekk. Mansjettknappene fungerer som festeanordninger og kan brukes på jakker, skjorter eller andre klesplagg. De er ofte svært dekorative, og menn bruker dem gjerne som gaver eller unike gjenstander, nesten som smykker.

Fabergé lager fremdeles mansjettknapper. Hva med disse i 18 karat gull med hvite diamanter til 60.000 kroner settet? Foto: faberge.com

D

Double Breasted. Dobbelspent. Dette er en engelsk frakkestil. Det betyr at den har to parallelle søyler foran på jakken. Du ser ofte at folk bruker slike frakker på jobb.

Dobbeltspent dress i ull, kasjmir og silke til 55.000 kroner.
Foto: Brunello Cucinelli

E

Embroidery. Broderi. Dette er teknisk sett ikke herremote, men det er en vanlig teknikk for å gi klærne litt stil. Med intrikate sømmer tilfører broderier detaljer til antrekket.

F

Fedora. Fedora.  En annen hatt til deg! En fedora er en hatt som kjennetegnes av sin kronelignende form. Hatten er ofte laget av ull og har lite tydelige folder, noe som gir den sitt unike engelske utseende.

G

Gingham. Gingham. Dette er en stil av stoff snarere enn et objekt i seg selv. Gingham kan brukes på ulike plagg, fra frakker til bukser, og kategoriseres etter det rutete mønsteret.

H

Herringbone. Fiskebein. Nok et mønster for deg! Fiskebeinsmønsteret kjennetegnes av et tydelig sikksakkmønster som gjentas på tvers av stoffet.

Typisk herringbone I Harris Tweed

I

Inverness Coat. Invernessfrakk. Denne tradisjonelt skotske frakken fra 1800-tallet ble designet for formelle eller seremonielle tilstelninger. Den har et kappelignende design og en lang overfrakk. I tillegg har frakken som regel spenner eller knapper, slik at den kan pyntes opp og presenteres som et ferdig, rent plagg. Kanskje du kan bruke Semantix til å oversette noen andre skotske formelle plagg!

J

Jodhpurs. Jodhpurs. Jodhpurs er tradisjonelt designet for ridning, og designet gjenspeiler dette. De er tettsittende og har utsvungne underben. De har også en glidelås- eller trykknappfunksjon som gjør det raskt å få dem av og på. De har utvilsomt en særegen stil.

Jodhpur-støvler i skinn

K

Kilts. Kilter. Nok en skotsk variant til deg! Kilter er tradisjonelle skotske skjørt som brukes av menn ved formelle anledninger. De har vanligvis en bestemt, ofte familiær tartan på som mønster.

Kilt fra The Scottish Kilt Company

L

Lapel. Jakkeslaget. Et jakkeslag er en del av en frakk. Det går ut fra kragen og brettes tilbake foran på jakken. Det har både en praktisk og en estetisk funksjon.

St. James’ distinkte “house style” jakkeslag (foto: St. James)

M

Mackintosh Coat. Mackintosh-frakk. Dette høres veldig fancy ut, men sannheten er… at det er det ikke! Har du noen gang hørt om en “rain mac”? Ja, vel, det er det samme. I praksis er dette en vanntett jakke som beskytter deg mot å bli våt! De er lette og finnes i forskjellige stiler og farger.

N

Norfolk Jacket.  Norfolkjakke. Som navnet antyder, har denne jakken sin opprinnelse i Norfolk, øst i England. Denne jakken er designet for å være perfekt til utendørsaktiviteter, tradisjonelt jakt. Jakken kjennetegnes av et belte over ryggen og boksplisseringer.

Norfolkjakkemi tweed fra britiske Farlows
(foto: Farlows)

O

Oxford Cloth.  Oxfordstoff. Nok et begrep her som stammer fra et bestemt område av landet! Kjent for sin pustende stil og sitt typiske kurvflettede mønster.

Lys blå Oxford-skjorte (med cut-away snipp) fra Viero, som tydelig viser Oxford-mønsteret. (foto: Menswear)

P

Pilot Sunglasses. (eller aviators) Pilotsolbriller. Du har kanskje hørt om disse som “pilotsolbriller”. De er typisk dråpeformede og har tynne metallrammer. De er et fast innslag i mange menns garderober.

Joe Biden med sine Aviators på

Q

Quilted Vest. Vattert vest. Det ekstraordinære med dette herreplagget ligger i designet. Det er flere stoffstykker som er sydd sammen, effektivt! Det kan gi et strålende utseende.

R

Regency Style. Regencystil. Dette beskriver en kategori av herreklær som var populære på 1800-tallet. Med bukser med høy midje, kravatter og frakker er det en stil som forbindes med en formell engelsk gentleman.

S

Smoking Jacket. Røkejakke. En jakke som tradisjonelt har vært brukt av menn til å røyke i. Den fyller en funksjon, men er i dag en utdatert idé.

T

Top Hat. Topp Lue. En formell, høy hatt med flat brem. Brukes tradisjonelt sammen med formelle klær.

Flosshatt i sike fra tradisjonsrike Lock & Co
(foto: Lock & Co)

U

Umbrella. Paraply.  Et tilbehør er mer enn et klesplagg. Likevel er det fortsatt mote. Mange menn sørger for at de alltid har med seg en paraply for å holde seg tørre.

V

V-Neck. V-hals. Dette er en stil der kragen er V-formet. Den er kjent for t-skjorter for menn og ullgensere.

Lys grå v-halset genser i kasjmir
(foto: Kashmina)

W

Waistcoat. Vest. En vest er et ermeløst plagg som bæres over en skjorte, men under en jakke. Tenk på den som et ekstra lag som gjør antrekket mye mer formelt!

X, Y, Z

Ok, jeg løy litt. X, Y og Z har ingen direkte sammenheng med britiske moteuttrykk for menn. Kanskje dette er din sjanse til å finne på noe nytt?

Konklusjon

Det finnes mange nisjebegreper knyttet til britisk herremote. Vi har bare skrapt litt på overflaten! Forhåpentligvis har du lært noe.

Zoot suit

Zoot suit


Mens vi er mer eller mindre vant til at kvinners antrekk – fra bikini til burka – kan skape brudulje, er det sjelden (kanskje med unntak av den årlige diskusjonen om shorts på jobb eller forbudet mot slips i Iran) herreklær skaper stor oppstandelse. The zoot suit skapte ikke bare forferdelse i samtiden – den skapte også opprør og vold.

The zoot suit var et fenomen blant unge afroamerikanske og latino menn på 1930-og 40-tallet. Stilen var karakterisert av å ta alle aspekter av dressen ut i det ekstreme. Tenk 1980-tallets vide bukser og brede skuldre  … og gang med ti! Dressene hadde ekstremt brede skuldre med mye padding, noen ganger mer enn ti centimeter utenfor den naturlige skulderen. Vide jakkeslag og stor kroppsvidde, men med innsnevret midje var med på å forsterke inntrykket av brede skuldre. På mange måter tok zootsuiten den engelske skredderidealet til det ekstreme. Buksene var også ekstremt høye i livet, vanligvis godt over den naturlige midjen, og noen ganger  nesten oppunder armhulene. Generøse legg i buksene og igjen ekstrem buksevidde – noen mål viser 34 tommers bredde ved knærne – som ble snurpet sammen ned mot anklene.

Unge afroamerikanske menn i zoot suit, 1942

Selv om zootsuiten var populær blant unge svarte og latino menn, særlig blant musikere som Dizzy Gillespie og Louis Armstrong, var det klær for arbeiderklassen og ghettoen. Zootsuits ble i veldig liten grad laget “ready-to-wear”. De ble enten skreddersydd til dem som hadde råd til det, eller man kjøpte dresser som var to størrelser for store og fikk dem sydd inn der det var behov for det.

Cab Calloway i zootsuit
Jazzmusikeren Cab Calloway i hvit zootsuit i filmen Stormy Weather fra 1943

The Zoot Suit Riots
En zootsuit brukte naturlig nok mye mer stoff enn en vanlig dress. Da USA ble med i andre verdenskrig, og det ble mangel på en rekke varer, ble det også mindre stoff tilgjengelig på det sivile markedet. Store menger stoffer gikk til militære, blant annet til uniformer. De ekstremt store, volumøse zootsuitene ble sett på som direkte upatriotiske. Det ble, iallfall av den hvite majoriteten, ansett som direkte uamerikansk og umoralsk å bruke så mye stoff på én dress.

I juni 1943 brøt det ut voldelige opptøyer i Los Angeles, der zootsuiten sto i sentrum. I en hel uke raste hvite soldater rundt i gatene i Los Angeles og banket opp unge svarte og latino menn. Først lette de etter og banket opp dem de fant i zootsuits, men “the Zoot Suit riots” som de ble kjent som, var vel så mye regulære raseopptøyer som en faktisk reaksjon på dressene. Opptøyene er også dekket i en episode av podcasten Stuff You Missed in History Class.

Zootsuits er ikke så vanlig å se lenger. Etter andre verdenskrig forsvant zootsuiten fra unge amerikanske menns garderober. Mange av dem ble sydd om og ble på den måten borte. Å finne en original zootsuit i dag er et funn av de sjeldne. Los Angeles Museum of Art fikk, etter mange års leting, til slutt tak i en original zootsuit fra 1940/42 på en auksjon i 2011. Dressen kostet LAMA 80.000 amerikanske dollar, noe som da var verdensrekord for et herreplagg.

Hvis du vil se zootsuits i fri utfoldelse, anbefaler jeg serien Penny Dreadful: City of Angels på HBO som utspiller seg i California på 1930-tallet. I flere av scenene fra latino-miljøet i Los Angeles er det zootsuits å se. En slags zootsuit kan du også se på Jim Carrey i The Mask fra 1994.

Om du vil lære enda mer om zootsuiten, anbefaler jeg jeg boken Zoot Suit: The Enigmatic Career of an Extreme Style av Kathy Peiss.