God søndag og fjerde søndag i advent. Enkeltspents julekalender har kommet til den 18. luken og der finner vi et plagg som både er et av mannens basisplagg og en klassiker – chinosbuksene.

Slim Bedford Chino fra Ralph Lauren. (foto: Ferner Jacobsen)
Slim Bedford Chino fra Ralph Lauren. (foto: Ferner Jacobsen)

Chinos er bomullsbukser med flat front, rette ben og skråstilte lommer. De kommer i dag i mange farger, men den klassiske chinosbuksen er  lys beige eller khaki. Chinos er et av d virkelige basisplaggene i mannens garderobe, som kan brukes til alt. Et par lyse chinos fungerer like godt til en blå blazer og en blå Oxfordskjorte eller en tweedjakke, som brettet opp med et hvit t-skjorte.  Med et par chinos i overnight bagen er du klar for både fritid og arbeid.

Chinosen har – som mye annet vi har vært innom på Enkeltspent – sin opprinnelse i det militære. På 1800-tallet var de britiske styrkene verden over kjent for sine røde uniformsjakker (“red-coats”), men i 1848 besluttet kommandøren for de britiske

Britisk uniform fra India på 1800tallet
Britisk uniform fra India på 1800tallet

Corps of Guides i området mellom India og Afghanistan at de røde jakkene og hvite buksene de brukte ikke var særlig praktiske. Ikke fungerte de så godt som kammuflasje heller. Han fikk sydd nye uniformer i et vevd bommullstoff i en lys jordfarge. Fargen fikk navnet khaki etter det hindiske ordet for støv. Buksene ble raskt populære, og ble fra slutten av 1800-tallet standard for de britiske styrkene i tropiske strøk.

Amerikanske styrker på Fillippinene under den korte Spansk-Amerikanske krigen i 1898 adopterte også khakibuksene, som amerikanerne kalte “chinos”. Etymologien bak ordet chinos er litt uklar, men mest trolig har det med

Amerikanske soldater i chinos under andre verdenskrig
Amerikanske soldater i chinos under andre verdenskrig

det spanske ordet for kinesisk å gjøre. Noen påstår at buksene ble sydd av stoff fra Kina, mens andre mener buksene ble laget i Kina, eller av kinesiske skreddere på Fillippinene. Chino skal også være spansk-amerikansk slang for “toasted” – og de amerikanske soldatene kjente seg nok ganske “toasted” i den fillippinske jungelen. Chinosene ble tatt opp som en del av uniformen til den amerikanske hæren i 1902, og buksene kom til amerikanske forbrukere først som en del av overskuddslagrene fra hæren.

I dag er chinosene en naturlig del av enhver manns garderobe, og alt etter tilbæhøret kan man være business casual eller helt casual. Uansett, man kan se stilig ut i bare et par chinos og en piquet – som John F. Kennedy her.

Ha en fortsatt velkledd førjultid!

JFK i chins, piquetskjorte ofg loafers uten sokker. Enkel eleganse der!
JFK i chins, piquetskjorte ofg loafers uten sokker. Enkel eleganse der!

 

14 thoughts on “Chinos

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.