Jeg har tidligere skrevet om Chelseaboots, og denne gangen skal jeg ta en titt på dens indiske fetter – Chukkaboots.

Chukkaboots eller “chukkas” er ankelhøye støvler for menn, som ligger et sted mellom det helt uformelle og det formelle. De minner litt om Chelseaboots, men har snøring. Karakteristikken av en Chukkaboot er at den er ankelhøy – aldri høyere eller lavere – den har 2-3 lissehull, og den har vanligvis tynn lærsåle. Chukkas kommer enten i blank skinn eller semsket skinn, men også i mer eksotiske skinnvarianter som krokodille (ekte eller juks).

Tradisjonelt er chukkas uforet, men i deg er de fleste foret for ekstra komfort. Det finnes også varianter med tykt ullfor for vinterbruk.

Chukka i semsket skinn fra Crockett & Jones
(foto: Crockett & Jones)

Navnet “Chukkas” kommer fra det indiske navnet på en 7 1/2 minutters omgang i polo – en chukka. Men, det er ikke helt klart om chukkas ble brukt av polospillerne (som vel heller bruke Jodhpurs), eller om de er inspirert av dem. Én teori er at dette var sko som polospillerne brukte etter kampen, eller i pausene, ettersom de var mer komfortable enn støvlene de spilte i. Uansett, skal de ha blitt populære blant briter i India på sent 1800-tall, og fikk en oppsving som en uformell støvel i Europa sent på 1940-tallet. En av de som var med på å spre skoen ut i verden var hertugen av Windsor som blant annet ble sett med Chukkas under en reise til USA i 1924.

Under andre verdenskrig dukket en variant av chukkas opp, som i stedet for en tynn lærsåle hadde en tykkere crepesåle i gummi. Disse fikk navnet desert boots, og skal først ha blitt laget til britiske tropper i Egypt. Disse skal igjen ha vært inspirert av de sørafrikanske veldskoen. Etter krigen lanserte britiske Clark’s sin etterhvert ikoniske desert boot. Denne var basert på tegninger som Nathan Clark (oldebarnet til James Clark som grunnla Clark’s i 1825) sendte hjem fra sin tjenestetid i Burma, der han traff på britiske soldater i desert boots.

Selv om sandfarget eller brun er den vanligste fargen for Chukkaboots, finnes det også mer fargerike varianter – som disse (som vel egentlig er desert boots) i lilla semsket skinn fra Church’s  (Foto: Church’s)

Personlig synes jeg chukkas er best i semsket skinn, spesielt mørkebrun. Til jeans, cord eller chinos passer de ypperlig utover høst og vinter. Jeg har også brukt dem til tweeddressen. Skulle jeg brukt dem til en tynnere ulldress, tror jeg at jeg ville valgt et par chukkas i blankt kalveskinn – enten svarte eller brune med tynn såle.

4 thoughts on “Chukkaboots

  1. Pingback: Jodhpur-støvler -

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.