Vil du lære deg flere nisjebegreper innen britisk herremote? Da er det bare å lytte (eller lese!). 

A

Ascot Tie. Ascotslips. Dette er en engelsk 1800-tallsklassiker som stammer fra Ascot-løpene, som finner sted i Buckinghamshire. Slipset er flatt og rundt, og brukes ikke så ofte lenger, men er likevel verdsatt av de som er opptatt av formell bekledning.

B

Bowler Hat. Bowlerhatt. Igjen er dette et annet formelt antrekk. Menn som liker en mer tradisjonell stil, setter pris på denne runde hjelmen.

Bowlerhatt fra Lock & Co
(foto: Lock & Co)

C

Cufflinks. Mansjettknapper. Mansjettknapper er uunnværlige i formelle antrekk. Mansjettknappene fungerer som festeanordninger og kan brukes på jakker, skjorter eller andre klesplagg. De er ofte svært dekorative, og menn bruker dem gjerne som gaver eller unike gjenstander, nesten som smykker.

Fabergé lager fremdeles mansjettknapper. Hva med disse i 18 karat gull med hvite diamanter til 60.000 kroner settet? Foto: faberge.com

D

Double Breasted. Dobbelspent. Dette er en engelsk frakkestil. Det betyr at den har to parallelle søyler foran på jakken. Du ser ofte at folk bruker slike frakker på jobb.

Dobbeltspent dress i ull, kasjmir og silke til 55.000 kroner.
Foto: Brunello Cucinelli

E

Embroidery. Broderi. Dette er teknisk sett ikke herremote, men det er en vanlig teknikk for å gi klærne litt stil. Med intrikate sømmer tilfører broderier detaljer til antrekket.

F

Fedora. Fedora.  En annen hatt til deg! En fedora er en hatt som kjennetegnes av sin kronelignende form. Hatten er ofte laget av ull og har lite tydelige folder, noe som gir den sitt unike engelske utseende.

G

Gingham. Gingham. Dette er en stil av stoff snarere enn et objekt i seg selv. Gingham kan brukes på ulike plagg, fra frakker til bukser, og kategoriseres etter det rutete mønsteret.

H

Herringbone. Fiskebein. Nok et mønster for deg! Fiskebeinsmønsteret kjennetegnes av et tydelig sikksakkmønster som gjentas på tvers av stoffet.

Typisk herringbone I Harris Tweed

I

Inverness Coat. Invernessfrakk. Denne tradisjonelt skotske frakken fra 1800-tallet ble designet for formelle eller seremonielle tilstelninger. Den har et kappelignende design og en lang overfrakk. I tillegg har frakken som regel spenner eller knapper, slik at den kan pyntes opp og presenteres som et ferdig, rent plagg. Kanskje du kan bruke Semantix til å oversette noen andre skotske formelle plagg!

J

Jodhpurs. Jodhpurs. Jodhpurs er tradisjonelt designet for ridning, og designet gjenspeiler dette. De er tettsittende og har utsvungne underben. De har også en glidelås- eller trykknappfunksjon som gjør det raskt å få dem av og på. De har utvilsomt en særegen stil.

Jodhpur-støvler i skinn

K

Kilts. Kilter. Nok en skotsk variant til deg! Kilter er tradisjonelle skotske skjørt som brukes av menn ved formelle anledninger. De har vanligvis en bestemt, ofte familiær tartan på som mønster.

Kilt fra The Scottish Kilt Company

L

Lapel. Jakkeslaget. Et jakkeslag er en del av en frakk. Det går ut fra kragen og brettes tilbake foran på jakken. Det har både en praktisk og en estetisk funksjon.

St. James’ distinkte “house style” jakkeslag (foto: St. James)

M

Mackintosh Coat. Mackintosh-frakk. Dette høres veldig fancy ut, men sannheten er… at det er det ikke! Har du noen gang hørt om en “rain mac”? Ja, vel, det er det samme. I praksis er dette en vanntett jakke som beskytter deg mot å bli våt! De er lette og finnes i forskjellige stiler og farger.

N

Norfolk Jacket.  Norfolkjakke. Som navnet antyder, har denne jakken sin opprinnelse i Norfolk, øst i England. Denne jakken er designet for å være perfekt til utendørsaktiviteter, tradisjonelt jakt. Jakken kjennetegnes av et belte over ryggen og boksplisseringer.

Norfolkjakkemi tweed fra britiske Farlows
(foto: Farlows)

O

Oxford Cloth.  Oxfordstoff. Nok et begrep her som stammer fra et bestemt område av landet! Kjent for sin pustende stil og sitt typiske kurvflettede mønster.

Lys blå Oxford-skjorte (med cut-away snipp) fra Viero, som tydelig viser Oxford-mønsteret. (foto: Menswear)

P

Pilot Sunglasses. (eller aviators) Pilotsolbriller. Du har kanskje hørt om disse som “pilotsolbriller”. De er typisk dråpeformede og har tynne metallrammer. De er et fast innslag i mange menns garderober.

Joe Biden med sine Aviators på

Q

Quilted Vest. Vattert vest. Det ekstraordinære med dette herreplagget ligger i designet. Det er flere stoffstykker som er sydd sammen, effektivt! Det kan gi et strålende utseende.

R

Regency Style. Regencystil. Dette beskriver en kategori av herreklær som var populære på 1800-tallet. Med bukser med høy midje, kravatter og frakker er det en stil som forbindes med en formell engelsk gentleman.

S

Smoking Jacket. Røkejakke. En jakke som tradisjonelt har vært brukt av menn til å røyke i. Den fyller en funksjon, men er i dag en utdatert idé.

T

Top Hat. Topp Lue. En formell, høy hatt med flat brem. Brukes tradisjonelt sammen med formelle klær.

Flosshatt i sike fra tradisjonsrike Lock & Co
(foto: Lock & Co)

U

Umbrella. Paraply.  Et tilbehør er mer enn et klesplagg. Likevel er det fortsatt mote. Mange menn sørger for at de alltid har med seg en paraply for å holde seg tørre.

V

V-Neck. V-hals. Dette er en stil der kragen er V-formet. Den er kjent for t-skjorter for menn og ullgensere.

Lys grå v-halset genser i kasjmir
(foto: Kashmina)

W

Waistcoat. Vest. En vest er et ermeløst plagg som bæres over en skjorte, men under en jakke. Tenk på den som et ekstra lag som gjør antrekket mye mer formelt!

X, Y, Z

Ok, jeg løy litt. X, Y og Z har ingen direkte sammenheng med britiske moteuttrykk for menn. Kanskje dette er din sjanse til å finne på noe nytt?

Konklusjon

Det finnes mange nisjebegreper knyttet til britisk herremote. Vi har bare skrapt litt på overflaten! Forhåpentligvis har du lært noe.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.