En chore jacket, eller en fransk arbeiderjakke, er et godt og mer uformelt alternativ til den tradisjonelle blazeren. Dette er en lett og ledig jakke, litt i samme gruppe som overskjorte/skjortejakke og safarijakke. Originalt ble den laget i grove bomullsstoff som denim eller canvas, men finnes i dag i alle slags utførelser.

Klassisk chorejakke fra franske Le Mont St. Michel
Foto: Dapper.no

Jakken var opprinnelig laget for franske arbeidere på 1800tallet, og gikk under navnet bleu de travail, eller en blå arbeidsjakke ettersom den gjerne var laget i blå denim. Franske Le Mont St. Michel – som i Norge blant annet selges hos Dapper – har laget disse jakkene siden 1913, og er stedet å starte om du vil ha en skikkelig chorejakke – til en relativt lav pris.

Chorejakke i mørk blå moleskin fra Spier & Mackey med høyhalset i ull under.
Foto: Spier & Mackey

Jakken er ufôret, mer som en skjortejakke enn en blazer, og kommer med tre utenpåsydde lommer – to på magen og én på brystet, plassert på samme sted som lommene på en tradisjonell blazer. Jakken har skjortekrave og knepping helt ned, og skjortemansjetter med knepping. Om du bretter ut kraven, kan den få litt samme form som slagene på en blazer.

Brun chorejakke i bomull fra Uniqlo
Foto: Uniqlo

Tradisjonelt ble chorerjakken laget i denim eller i andre grove bomullsstoffer, men i dag finnes den i alle mulige stoffer og utførelser – i flanell, i cord eller hva med semsket skinn?

Chorejakke i semsket skinn fra Drake’s, her med lyseblå skjorte under og et par grå flanellsbutkser.
Foto: Goodscph.com

Chorejakken er et veldig allsidig jakke, som kan dresses opp eller ned alt etter behov. Bruk den med en skjorte under, og kanskje til og med et kult strikket slips, med et par chinos eller en bukse i samme stoff som jakken. Noen merker selger denne kombinasjonen og da får du en slags uformell dress som passer til det meste. Det kan være litt utfordrende å få dette til off-the-rack, men det går selvsagt an å få sydd en “chore-dress”.

Du kan også dresse den ned, med en hvit t-skjorte under, jeans og chelseaboots eller chukkas. På høst og vinter, passer det godt med strikket høyhalset genser under jakken.

Knallgul chorejakke i lin fra William Crabtree & Sons
Foto: William Crabtree & Sons

Så, hvordan skiller chorerjakken seg fra skjortejakken og safarijakken? Chorejakken har som sagt tre lommer, mens safarijakken gjerne har fire lommer med klaffer og knapper. Mens safarijakken gjerne også er litt innsvinget i livet, eller kommer med belte, er chorejakken mer firkantet i formen. Jeg syns også den er noe mindre formell enn safarijakker, selv om dette er begge jakketyper som er relativt uformelle. Skjortejakkene har gjerne bare to lommer (på brystet) og er mer lik enn skjorte enn en jakke.

Chorejakken er en kul, uformell jakke som kan dresses opp eller ned alt etter behov.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.