Støvler har for meg altid vært synonymt med gummistøvler. Det er jo ikke særlig elegant. Men, det finnes også en rekke flotte støvler for menn som kanskje ikke har fått så mye oppmerksomhet som de fortjener. Særlig utover høsten og vinteren her oppe i nord kan et par elegante og klassiske støvler være alternativer til de lave dressskoene

Tradisjonelt har høye støvler vært en naturlig del av en manns garderobe. Dette var fottøyet til soldatene på 1700- og 1800-tallet, og ble en naturlig del av en gentlemans antrekk også utenfor slagmarken. Særlig på hesteryggen.

Amerikanske offiserer fra den amerikanske uavhengighetskrigen på slutten av 1700-tallet – i knehøye skinnstøvler

Ettersom det ble mindre ridning ble skoene mindre, og i dag er de mest vanlige dresskoene, som Oxfords og Derbys, kortere – de stopper under ankelen. Men, det finnes også flere elegante støvler for menn, som fint kan brukes til dress.

Kirby Suede Boot fra Loake 1880, en lekker snørestøvel i semsket skinn
Foto:

Tre veldig fine og allsidige typer støver er Chelsea-boots, Chukkaboots og Jodhpurs. Disse er alle ankelhøye støvler der måten de strammes på er løst på helt forskjellige måter. Chelsea-boots har elastikk i sidene, Chukkas har snøring og Jodhpurs har stropper og spenner.  Av disse tre typene, synes jeg personlig at Chelase-boots er de som passer best til dress, mens både Chukkas og Jodhpurs er veldig fine til både jeans, chinos eller cordbukser. Et par Chukkas kan sågar brukes til shorts.

Et par sorte chelseaboots i alligatorskinn fra spanske Carmina til den nette sum av 35.000 kroner

 

5 thoughts on “Støvler

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.