På Enkeltspents liste «24 ting den velkledde mannen bør ha i klesskapet» finner vi også en fritidsstøvel – Timberlands klassiske Yellow Boot. Sammen med mer formelle støvler som Chelseaboots, Chukkas og Jodhpurs, har disse gule støvlene fra Timberland rukket å bli en moderne uformell klassiker.

Den nå ikoniske gule, vanntette lærstøvelen ble introdustert i 1973 av Sidney Swartz. Han og broren Herman hadde blitt tatt inn i farens skofabrikk The Abington Shoe Company som faren Nathan kjøpte på midten av 1950-tallet. Nathan Swartz immigrerte som barn til Boston fra Ukraina med familien sin før første verdenskrig, og begynte å produsere sko på 1920-tallet.

timberlandlogoStøvlen var tiltenkt arbeidsfolk, og brukte ny teknologi for å være vanntett og slitesterk. Den fikk navnet “Timberland”, og ble raskt så populær at familien til slutt valgte å oppkalle selskapet etter denne ene skoen, som med tiden skulle gjøre Timberland til et verdensomspennende merkenavn.

Skoene ble raskt populære blant arbeidsfolk, og senere til turbruk. På 1990-tallet eksploderte støvlenes populæritet blant rappere og ungdom i de store amerikanske byene.  Siden den gang har skoene blitt populære over hele verden.

Selv om jeg ikke vil anbefale Timberlands til dress, er de en naturlig del av den velkledde mannens klesskap. De er like gode på fjelltur med nikkers, som i byen med jeans eller cordbukser. Med godt “veigrep” er de gode på vinterføre, og de holde både kulde og vann ute. De er ikke de billigste støvelene på markedet, men de holder i all evighet! Jeg kjøpte mine første Yellow Boots i 2005 eller 2006, og uten at jeg har behandlet dem særlig fint er de like gode nå som da. I tillegg har de fått en fin og slitt patina 🙂

Forfatterens "vintage" Timberlands fra 2006 (eller deromkring)
Forfatterens “vintage” Timberlands fra 2006 (eller deromkring)

Lurer du på hvordan Timberlands Yellow Boots lages? Ta en kikk på denne videoen:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.