Det finnes flere typer ankelhøye støvler for menn som er fine å bruke til dress eller jakke/bukse-kombinasjoner. En av de mer spesielle – synes jeg – er Jodhpur-støvler, eller bare “Jodhpurs”.

Av alle de korte støvlene som finnes for menn, som for eksempel Chelsea-boots og Chukkas, så er Jodhpur-støvlene de som kanskje er mest forseggjort, men også vanskeligst å bruke til dress. Som du kanskje skjønner av navnet, stammer Jodhpurs fra India. Iallefall på en måte. Ekspertene er litt uenige om skoene stammer fra den indiske byen Jodhpur, eller om de fikk navnet sitt etter Jodhpur-buksene  – som helt sikkert kom fra Johdpur. Jodhpur er en by i det som i dag er den indiske delstaten Rajastan i det nordvestlige india.

På slutte  av 1800-tallet en gang skal Maharajaen av Jodhour sett seg lei på upraktiske ridebukser til polo, og ha fått sydd et par bukser som var vide over sete og lår, men trange fra kneet og ned. Han fikk også buksene forsterket på innsiden, slik at de kunne brukes uten lange støvler. Om Jodhpustøvlene kom samtidig med buksene er ikke helt sikkert, men det at denne typen bukser gjorde det mulig å droppe de lange ridestøvlene, gjorde at kortere støvler ble aktuelt. Ankelkorte støvler er både mer praktisk og billigere å produsere enn skinnstøvler som går opp til knærne.

Britisk polospiller i jodhpur-bukser og lange ridestøvler.
(foto: Library of Congress)

Dagens moderne Jodhpurs kommer både i tynt kalveskinn og semsket skinn. De gjør seg best med litt smale, og gjerne litt korte bukser. På den måten kommer spennen og skinnstroppene – som er det som “gjør” Johdpurstøvelene – kommer tydelig frem. Jeg har kikket litt rundt på nettet for å finne Jodhpurs, og det er ikke veldig mange skoprodusenter som har dem i sitt sortiment. Unntaket er butikker som selger rideutstyr, men det de kaller Jodhpurs minner ikke om de klassiske støvlene.

Jodhpur-støvler i brunt skinn fra italienske Scarosso

Personlig vil jeg nok foretrekke Chelseaboots eller Chukkas, men til det rette antrekket kan et par Jodhpurs være veldig stilig.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.