Strikkeslips…. Smak på ordet. For mange bringer det tilbake minner om smale rosa belter, korte jakker og 1980-tallet. Men, strikkeslipset har fått en renessanse. Selv har jeg veldig lyst til å like dem mer enn jeg gjør, men det tar tid og jeg klarer ikke helt å omfavne dem ennå.

Tre forskjellige strikkeslips fra samlingen

Strikkeslipset er noe såpass schizofrent som et uformelt slips. I en tid der uformelt betyr uten slips er det i seg selv et noe merkelig konsept. Til den formelle blådressen eller en klassisk pinstripe ville jeg ikke valgt strikkeslips, men til blazer og jeans eller litt preppy med blazerchinos og en button-down oxfordskjorte er denne slipstypen perfekt. I dag er strikkeslipset først og fremst kanskje noe du kan bruke for å preppe-opp et uformelt antrekk, gi det det lille ekstra.

Blått strikket silkeslips fra Charles Tyrwhitt.

Som sagt innledningsvis, er jeg ikke helt venn med strikkslipset ennå, men jeg bruker det av og til til blazer og gjerne under en vest. Kanskje det er den flate enden som jeg ikke helt blir venn med.

Strikkeslips lages på to måter – den enkle og den noe mer avanserte. De enkle strikkeslipsene lages på omtrent samme måten som sokker – strikkes som en “tube” og kuttes til og blir rette i enden. De mer avanserte slipsene strikkes flatt og sys sammen på baksiden. Også disse er for det meste flate i enden. Finere strikkede silkeslips skal også “knitre” litt når du klemmer på dem – cri de la soie, eller silkens gråt som det blir på norsk.

Det finnes også noen få strikkeslips som lages med spiss, men de er unntakene. På grunn av strikkemetoden er det også begrenset hvilke typer mønstre du kan få på strikkeslips. For det meste er det snakk om ensfargede, stripede eller noen ganger med prikker.

Enkelt mønstret strikkeslips fra Loro Piana (foto: Mr Porter)

Strikkede slips er tykke, og selv de smaleste strikkeslipsene gir deg en ganske fyldig knute. En god gammel four-in-hand er nok best her. Mer kompliserte knuter vil gjøre det vanskelig å få rett lengde på slipset, og knuten blir veldig tykk. Dessuten passer den asymetriske knuten også godt til strikkeslipsets uformelle stil.

Ikke vær redd strikkeslipset – det kan faktisk være ekstremt stilig.

4 thoughts on “Strikkeslips

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.