GOOOOOOOD julemorgen! Det er 24. desember, og den 24. og siste luken i Enkeltspents julekalender «24 ting den velkledde mannen bør ha i klesskapet». Her finner vi det som i følge den lille undersøkelsen jeg gjorde for noen dager siden, er Enkeltspents foretrukne antrekk i dag – blådressen!

Mørk blå dress fra Viero Milano (foto: Menswear)
Mørk blå dress fra Viero Milano (foto: Menswear)

Jeg har tidligere skevet om den grå dressen som passer til enhver anledning, men den mørkeblå dressen er noe mer formell og elegant enn den grå. Mens den grå dressen ikke når helt opp i et bryllup, er den blå dressen (sammen med smokingen) selvskreven i bryllup eller andre festlige anledninger. Blådressen gjør jeg også veldig godt på 17. mai, om du ikke går for bunad (eller Bærumsbunaden – blazer og lys bukse). Den blå dressen passer også selvsagt på jobb, men da gjerne med en blå eller stripet skjorte til. Til de mer formelle anledningene skal det være hvit skjorte – aller helst en hvit mansjettskjorte med flotte mansjettknapper til – og et pent slips. Til fest går det også fint med en tversoversløyfe til den blå dressen, det gjort det jo enda mer festlig.

Eneste anledning jeg mener den blå dressen ikke passer er begravelse. Blådressen hører hjemme på fest, ikke i begravelse, da er det bedre med en mørk grå.

Mørk navy dress fra Viero Milano (foto: Menswear)
Mørk navy dress fra Viero Milano (foto: Menswear)

Står du på en scene – for eksempel som foredragsholder, konferansier eller noe, er den blå dressen klart å foretrekke fremfor en grå eller sort dress. I scenelyset blir alle sorte dresser grå – mens den blå blir nesten svartere enn svart.

Skal du kjøpe en fin blå dress, så gå for en i god kvalitet. Men, det aller viktigste er at den skal sitte godt. Du kan kjøpe en $10.000-dress, og fremdeles se ut som et takras. Eller som Donald Trump…. Få dressen tilpasset i butikken, eller ta den med til en skredder.  De færreste av oss går rett inn i en dress, og en dress som ikke sitter som den skal – om bena er for lange, ermene for lange, eller jakken for stor ser bare sjuskete ut. Legg noen hundrelapper i de små justeringene.

Så, i følge julekalenderen er de 24 tingene en velkledd mann trenger i klesskapet, en mørk blå dress, pyntelommetørkle, mansjettknapper, mørk frakk, tversoversløyfe, smoking, chinos, skotre, kalosjer, grå dress, notatbok og en god penn, tweedjakke, trenchcoat, dampstrykejern, hvit t-skjorte, blått slips, lys blå Oxfordskjorte, skopussesaker, blå blazer, overnight bag, gule Timberlands, sorte Oxfordsko og hvit mansjettskjorte. Selv ser jeg at jeg har noen hull –  hva med deg?

Ha en fantastisk – og velkledd – jul!

God jul fra bizznissen!
God jul fra bizznissen!

7 thoughts on “Blådress

    1. Takk, Snorre. Hyggelig å høre. Det spørs om det blir julekalender igjen neste år – hvilke 24 ting skulle være med da?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.