Jeg har tidligere skrevet at den velkledde mann bør minst ha en mørkeblå og en grå dress i klesskapet, men hva med den sorte dressen?

Personlig er jeg ingen fan av den svarte dressen. Jeg har ingen svart dress selv, og jeg kommer neppe til å kjøpe meg en. Min egen oppfatning av den sorte dressen er at den passer best på kelnere og i begravelse – enten du er gjest eller avdød.

Sort dress fra Viero Milano
(Foto: Menswear)

Men, smaken er som kjent som baken – den er delt. Mange sverger til den sorte dressen til hverdag som til fest.  Jeg spurte fetteren min, Eirik Norman Hansen, en av Norges mest etterspurte foredragsholdere innenfor digital kommunikasjon – som nesten alltid går i sort dress –  om hans forhold til plagget.

–  Sort dress er en klassiker og et ikon. Jeg velger sort fordi jeg liker sort, nesten alt jeg har av klær er sort eller hvitt. Det er få ting som er så classy og samtidig tøft. Sort dress, hvit skjorte og sort slips. Reservoir Dogs-filmen til Tarantino er et glitrende eksempel – alle i sort dress. Først av alt så er sort dress et ikon – mannens svar på kvinnenes klassiske sorte kjole. Man bør ha minst én, mener Eirik.

 – Sort er elegant, sofistikert og tøft – akkurat det samme som damens klassiske sorte kjole. Variasjoner med skjorte, slips understreker dette. Tørkle i lommen kan være nærmest hvilken farge du vil.  Dessuten bruker man jo stengt tatt ikke noe annet enn sort etter klokken 18 ifølge min gamle svigerfar.
 
– Men for meg skal jeg jo også innrømme at det har blitt et slags image. Nå går jeg nesten alltid i sort både når det gjelder dress eller jeans og jakke. Det er kult !
Og jeg skal innrømme at jeg har blitt tatt for å være kelner eller bartender, men har ennå ikke blitt tatt for å være død, avslutter Eirik.
Eirik på scenen på Oslo Business Forum i sort dress, hvit skjorte og sort slips. Sammen med den ikke fullt så velkledde roboten Pepper. (Foto: Oslo Business Forum)

Jeg er ikke uenig med Eirik at det kan se tøft ut med sort dress, men det er fort gjort å gå helt feil også – og se ut som du jobber på restauranten og ikke er gjest. Amerikanske GQ hadde denne uken en artikkel om hvordan du skal se bra ut i en sort dress. Ja, det kan se kult ut med sort dress, sort slips og hvit skjorte, men det er også lett å falle i fellen og se ut som du har kledd deg ut som Tommy Lee Jones eller Will Smith i Men in Black eller the Blues Brothers.

Det amerikanske motehuset Brooks Brothers skal fullstendig ha sluttet å selge sorte dresser etter at president Abraham Lincoln ble skutt og drept i 1865 ikledd en  skreddersydd sort “frock coat” (en slags mellomting mellom en dressjakke og en frakk) fra Brooks Brothers. Syersken hadde gjort seg ekstra flid med presidentens jakke, og brodert inn den amerikanske ørnen og mottoet “One Country. One destiny” i fôret. Uansett om det hadde med Lincolns drap å gjøre eller ikke, solgte ikke Brooks Brothers sorte dresser igjen før innpå 2000-tallet.

Abraham Lincoln – i svart

Jeg er fremdeles ikke overbevist om den svarte dressen. På noen menn ser det kult ut, men selv synes jeg den svarte dressen er ganske kjedelig og pregløs. Dessuten har jeg en hudfarge som ikke kler sort. Derfor bruker jeg heller ikke andre sorte klær enn smokingen.

Skal du først ha en sort dress – kjøp en skikkelig en, og varier den med andre tilbehør enn sort slips og hvit skjorte. Bruk for all del ikke sort skjorte og hvitt slips heller  –  om du ikke er mafiaboss!

En bloggpost om sorte dresser er ikke komplett uten Will Smiths nittitallsklassiker Men in Black – fra filmen med samme navn:

 

7 thoughts on “Svart dress

  1. Reblogget dette på og kommenterte:
    Min kjære fetter Christian H. F. Kamhaug driver bloggen enkeltspent.no og har i dag skrevet om svart dress.

  2. En utfordring med sort dress er at sorte dresser ser grå ut i litt kraftig lys, fx på en scene eller i et godt opplyst rom.

    Mørkeblå ser faktisk ofte mørkere ut. Derfor fikk jeg fx laget livkjolejakken min i mørk mørk blå og ikke sort. Vil fungere med smoking også, skulle jeg tro.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.