Nyttårsaften er rett rundt hjørnet, og for mange er det årets festkveld. Men, hva skal du ha på deg? Her er Enkeltspents tips for en stilig nyttårsaften.

Smoking
Er det én dag i året man skal gå all-in så er det årets siste dag. Skal du på skikkelig nyttårsfest med oppdekket bord, champagne i glassene og oppdressede mennesker vil jeg anbefale i gå for smoking.  Smokingen er et ekte festplagg, som dessverre brukes altfor lite i dag.

Enkeltspent smoking med spisse slag fra Viero Milano foto: Menswear)

Smokingen kan enten være sort eller mørk blå, med enkeltpsent med sjalskrage eller dobbeltspent med spisse slag. Til smoking bruker du egnet smokingskjorte.

Smokingskjorte med knekt snipp fra Viero Milano. Foto: Menswear.no

Den skal være hvit, med skjult knepping og gjerne dekorative legg i skjortebrystet. Smokingskjorter fås både med regulær snipp og knekt snipp. Smokingpuritanerne mener at det kun er den regulære snippen som kan brukes til smoking – knekt snipp er kun til kjole og hvitt – men personlig mener jeg den knepte snippen gjerne kan brukes, særlig til dobbeltspent smoking. Uansett skal det være doble mansjetter – og elegante mansjettknapper til. Selv om jeg er glad i gøyale mansjettknapper, er nyttårsaften i smoking ikke festen for det. Kjør klassisk!

Frank Sinatra i 1962, i smoking med sløyfe. Foto: CBS/Wikipedia commons

Man bruker sløyfe, og ikke slips til smoking! Selv om jeg har sett for eksempel Hollywoods-stjerner som kjører sort slips til smoking på Oscar-gallaen er det ikke innafor. Har de misforstått at det står “black tie” på invitasjonen? Det betyr som kjent “smoking”(mens “white tie” er kjole og hvitt). Sløyfen skal fortrinnsvis være i sort silke, men det går fint an å eksperimentere litt. Matche den gjerne med kjolen til damen – det kan bli gøy. (har du mannlig kjæreste er det jo enkelt – da kjører dere begge samme farge på sløyfen!).

En venn av meg publiserte for litt sidne et bilde av seg selv i smoking, med åpen skjortehals og ingen sløyfe. Han droppete sløyfen sa han fordi han ville være litt “uformell”. Da skulle han ikke hatt smoking… Smoking er et formelt plagg – da kan du ikke samtidig være uformell!

På bena er det egentlig sorte lakksko eller pumps som gjelder, men det går også greit med et par glatte sorte Oxfordsko. De må til gjengjeld være blankpusset! Lakksko er skummelt glatte (og veldig, veldig kalde), så skal du ut i løpet av festen for å se fyrverkeri – ta med et par ekstra sko eller kalosjer.

Blådress
et godt alternativ til smokingen – om du ikke har smoking eller du føler det blir for stivt – er den gode gamle blådressen. En mørk blå enkeltspent eller dobbeltspent dress er også et elegant festplagg.

For blådressen gjelder også blankpussede sorte sko og hvit mansjettskjorte. Gå for et elegant slips med litt farger og et pocketsquare som fanger opp noen av fargene i slipset. Og husk: du skal ikke bruke slips og pocketsquare samme mønster!

Det er fristende å gå for matchende pocketsquare og slips – men ikke gjør det! har du fått et sett til jul av noen som er glad i deg, men som ikke vet bedre – bruk bare én av delene av gangen…

Uansett hva slags plagg du velger på årets siste fest, ha en super nyttårsfest og et godt nytt – og stilfullt – år!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.