Pocketsquares, eller brystlommetørklær, har de siste årene dukket opp igjen i dresskledde menns brystlommer.

Jeg synes en fin pocketsquare løfter antrekket, og jeg har blitt så glad i dem at jeg ikke føler meg helt kledd om jeg ikke har et lite tøystykke stikkende opp av brystlommen.  Det er et av få måter vi menn kan friske opp dressen vår med litt farge, på samme måte som slipset. Mange velger å ikke bruke slips, men gå med skjorten åpen. Da er et pent pocketsquare, gjerne i tykk silke eller lin, med farger som matcher skjorten en fin erstatning for slipset.

Her plukkes de grønne detaljene på skjorten opp i det grønnrutete lommetørklet. Foto: Susanne Egset
Her plukkes de grønne detaljene på skjorten opp i det grønnrutete lommetørklet. Foto: Susanne Egset

Men, slips og pocketsquare må ikke være i samme mønster. Det blir som 90tallets matchende bukseseler og slips. Det blir tacky. Prøv heller å finne igjen noen av fargene i slipset eller skjorten. Kjøp gjerne flere, så kan du bytte etter farge og mønster på skjorte og slips. Til formell mørk dress eller smoking, passer det best med et hvitt tørkle brettet til en smal “strek” over lommen.

Det lille firkantede tøystykket har en noe mindre lekker bakgrunn. Dagens brystlommetørklær sies å stamme fra 1800-tallets Tyskland. Aristokratiet trengte noen fine, mønstrede lommetørklær for å tørke vekk snustobakken med. Mønstret stoff var populært ettersom flekkene ikke ble like synlige.

Heldigvis kan et par pocket squares brukes til noe mye hyggeligere. Sosietetskvinnen Mary Phepls Jacob fra New York skal i 1913 ha kombinert to silke pocket squares, sammen med noen bånd, og laget verdens første BH.

Det finnes mange måter å brette et pocketsquare på. Under er en liten film som viser seks forskjellige måter å brette tøystykket på (det finnes utallige andre på YouTube). Selv foretrekker jeg nummer tre – “the poof”.

Tykt pocket square i lin, med broderte hvite stjerner på blå bunn. Passer veldig godt sammen med pinstripe dress
Tykt pocketsquare i lin, med broderte hvite stjerner på blå bunn. Passer veldig godt sammen med pinstripe dress

20 thoughts on “Pocketsquare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.