Om du er opptatt av klassisk herrestil, gode shoppingopplevelser og gode opplevelser i det hele tatt, er en tur til London aldri feil. Nå i høst har du nok en god grunn, nemlig utstillingen Fashioning Masculinities: The Art of Menswear på Victoria & Albert Museum i Knightsbrigde.

Utstillingen, som du kan se frem til 6. november, dekker herremote fra 1500-tallet frem til i dag. Den er delt inn i tre deler: Undressed, overdressed og redressed, alle med sine egne undertemaer.

Det første som møter deg i Undressed-seksjonen er Jean-Paul Gaultiers “Greek god torso” blazer fra 1996 – en enkel (men helt sikkert ikke billig) måte å få six-pack på. Her ser du også ulike varianter av undertøy for menn, fra undertrøyer i lin fra 1800-tallet, til dagens kroppsformende og tights undertøy i tekniske stoffer. Ispedd greske guder.

Jean-Paul Gaultiers “Greek god torso” blazer fra 1996

Fra undertøy og greske guder, går man videre inn i overdressed-delen. Her har kuratorene blandet moderne “overdressed” og over-the-top antrekk med tilsvarende overdrevet herremote fra 1700/1800-tallet. Her kry det av broderier og kniplinger og ikke minst farger!

Rimelig overdressed! Dress og kappe laget av designeren Sam Ratelle til artisten Billy Porter til Golden Globe i 2019

En liten del av overdressed-utstillingen er dedikert til bruken av rosa i herremote. Jeg har tidligere skrevet om hvordan rosa opprinnelig var en maskulin farge, reservert for de høyere klassene i samfunnet på grunn av kostnaden med å lage rosafarge.

Moderne bruk av rosa… I forgrunnen Yushan Li og Jun Zhous rosa Mao-dress for PRONOUNCE, 2018
Eldre bruk av rosa. På 1700-tallet stilte gjerne de høye herrer i rosa når de skulle portretteres. Bildet til venstre fra 1774 viser Charles Coote, 1st Earl of Bellamont.

Etter farge- og broderieksplosjonene i overdressed, er den siste delen av utstillingen – redressed – mer neppe. her er mer tradisjonelle dresser, smokinger og livkjoler, men også noen overraskelser.

En samling dresser fra forskjellige tidsperioder. Blant annet en oransje stripete dobbeltspent fra Mr Fish, ca. 1968
Britiske klassikere som Fair Isle-genseren og Burberry trenchcoat
Klassisk Teddy boys-dress på 1960-tallets England

Utstillingen viser hele veien hvordan maskulinitet har blitt tolket ulikt gjennom historien. I utstillingsmonteren med formelle sorte smokinger, står også også smokingen til Marlene Dietrich og YSLs Le Smoking båret av Claudia Schiffer på catwalken i 1996.

Kjole og hvitt og smoking – brukt av både menn og kvinner. Claudia Schiffers er nummer to fra venstre, Stella McCatneys er nummer tre fra venstre og Marlene Dietrich sin nummer tre fra høyre

Helt sist i utstillingen er ballkjolen designet av Alessandro Michele for Gucci som Harry Styles stilte i på forsiden av Vogue i desember 2020. Nok et eksempel på at maskulinitet i fashion kan være så mangt.

Harry Styles, moderne moteikon, i smokingjakke og ballkjole på coveret av Vogue i desember 2020. Antrekket “avslutter” utstillingen

Om du har sjansen til å dra innom Victoria & Albert Museum før utstillingen stenger i november, anbefaler jeg å ta turen. Det er ikke verdens største utstilling, men det er mye fint å se på og mange interessante objekter med mye historie. Kjøper du billetter på forhånd koster de 20 pund. Sett av mellom tre kvarter og en time. Pluss tid i museumsbutikken. I tillegg til utstillingsboken “Fashioning Masculinities” er det mange andre interessante bøker også. Jeg kjøpte også denne buttonen…

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.