I den litt vanskelige tiden mellom vinter og sommer, og mellom høst og vinter er det alltid litt utfordrende å finne rett ytterplagg. Det er kanskje ikke helt rett tid å gå uten ytterplagg over dressen, men ikke kaldt nok til  vinterfrakken. Vi befinner oss i den litt kjedelige mellomperioden. En tid som er perfekt for klassikeren trenchcoat.

Britisk soldat i trenchcoat
Britisk soldat i trenchcoat

Den mest klassiske av alle frakker, er trenchcoat. Den klassikse trenchen er en lang dobbeltkneppet frakk med ti knapper, skulderklaffer, belte, raglanermer og stropper nederste på ermene. Allikevel er det mange frakker som i dag kun har deler av disse kjennetegnene, som også kalles trenchcoats.

Selv om trenchen har fått navnet vi bruker på den i dag fra skyttergravene (trenches) under første verdenskrig, er har plagget betydelig eldre historie.

Thomas Burberry (ja DEN Burberry) tok patent på et vannavstøtende bomullsstoff han kalte gabardin i 1879, og jakker i dette stoffet ble solgt til den britiske hæren i 1901. Til første verdenskrig videreutviklet Burberry designet, og frakken som ble presentert for hærens innkjøpere mens skyttergravkrigen raste på kontinentet. Burberrys frakk ble i første omgang et tilvalg til uniformen, som offiserene kunne kjøpe selv. Frakken ble brukt utenpå uniformen, og holdt offiseren relativt tørr også i regn.

Klassisk trenchcoat fra Burberry Foto: Burberry
Klassisk trenchcoat fra Burberry Foto: Burberry

Trenchen har beholdt mange av sine militære kjennetegn, som blant annet skulderklaffene til militære distinksjoner, ekstra polstring på høyre skulder der geværkolben var og D-ringene på beltet. D-ringene blir ofte – feilaktig – påstått var til å feste håndgranater. Alle som har holdt en håndgranat vet at den blir for tung. D-ringene var til å feste lettere utstyr som kart og andre ting soldaten måtte ha lett tilgjengelig.

Etter første verdenskrig ble trenchen tilgjengelig på det sivile markedet, og le populær både blant menn og kvinner.  Under andre verdenskrig dukket den igjen opp på slagmarken, nå også på amerikanske og sovjetiske soldater. Og på Humphrey Bogart i Cassablanca!  Nazistene lagde selvsagt trenchcoats i svart skinn. Styr for all del unna dem!!

Bogart i regnet - i trenchcoat - i "Cassablanca"
Bogart i regnet – i trenchcoat – i “Cassablanca”

Tradisjonelt skulle trenchen være stor i størrelsen for å kunne brukes over uniformen. Særlig Burberrys trenchcoats er fremdeles store i størrelsen, så pass på om du skal kjøpe en trenchcoat online.

Klassisk trenchcoat fra Mackintosh
Foto: Care of Carl

Personlig synes jeg den klassiske trenchen blir litt for mye kald-krig-spion eller blotter, og foretrekker de enkeltspente variantene som også er noe mer nette i formen, som denne fra Viero.

Uansett, nå tror jeg de siste restene av sommer snart er over, og det er på tide å hente trenchen ut av skapet.

5 thoughts on “Trenchcoat

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.