I en kommentar til posten om å kneppe dressjakken, mente en leser at “menn bruker ikke cardigan”, men selv om det i dag kanskje er vanligere at kvinner bruker cardigan enn menn er cardiganen egentlig et veldig maskulint plagg.

James Brudenell,den 7. jarlen av Cardigan (1797-1868)
James Brudenell,den 7. jarlen av Cardigan (1797-1868) (for anledningen ikke ikledd cardigan)

Strikkejakken med knepping har sitt navn fra James Brundell, den 7. jarl av Cardigan. Cardigan var offiser i den britiske hæren på 1800-tallet og ble kjendis etter sin innsats under Krimkrigen 1853-1856. I ettertid har det kommet frem at han kanskje ikke var den store helten samtiden trodde han var.

Historien om hvordan strikkeplagget som bærer hans navn ble til er omstridt – det er en kjedelig og en litt morsommere historie. Den kjedelige er at hærens tykke ullvest  med knepping ble solgt under navnet “Cardigan” etter Krimkrigen, og ble en suksess på det engelske markedet på grunn av jarlens popularitet. Den morsommere historien går ut på at jarlen og hans menn hadde for dårlig utstyr, og frøs veldig på overkroppen under krigen. Cardigan selv skal da ha kommet opp med idéen om å ta hærens lange underbukser i ull (som de tydeligvis hadde mer enn nok av) og gjøre om til en slags genser med åpning til hodet i gylfen og bena som ermer. Etter Krimkrigen ble så dette solgt som et helt nytt plagg. Så, har vi egentlig på oss lange underbukser når vi bruker cardigan?

Coco Chanel innførte cardiganen til kvinner, ettersom hun var lei av at håret hennes ble bustete når hun dro vanlige rundhalsede gensere over hodet. Så mens cardiganen ble laget for at menn ikke skulle fryse, ble den adoptert av kvinner for at de ikke skulle ødelegge frisyren…. 🙂

Lammulscardigang med lommer fra japanske Uniqlo. Uniqlo har et enormt utvalg av ullgensere og cardigans for menn og kvinner i mange farger. Kvaliteten er bra og prisene er lave. Neste gang du er i London anbefaler jeg en tur innom deres flagship-store på Oxford-street
Lammulscardigang med lommer fra japanske Uniqlo. Uniqlo har et enormt utvalg av ullgensere og cardigans for menn og kvinner i mange farger. Kvaliteten er bra og prisene er lave. Neste gang du er i London anbefaler jeg en tur innom deres flagship-store på Oxford-street (foto: Uniqlo)

Cardiganen for menn finnes i dag i mange varianter, tykke, tynne, med eller uten krage eller lomme. En tynn ensfarget i myk merinoull er perfekt til å ha under dressjakken på vinteren når det er kaldt. I den danske krimserien Bedrag, der sesong 2 nylig har gått på NRK, ser vi en av hovedpersonene, Simon Absalonsen (spilt av David Dencik) som oftest med en cardigan under dressjakken. Han har ofte cardigan i en kontrastfarge som frisker opp det ellers noe kjedelige bankdirektørantrekket. Cardigangs kan brukes med eller uten slips. Jeg liker vanligvis å ha en skjorte under, men det fungerer også fint med en hvit t-skjorte.

Ikke noe på ha under dressjakken, men et godt alternativ til genser. Cardigans finnes også i tykke strikkede versjoner med sjalskrage som denne fra Orlebar Brown

Når gradestokken nå beveger seg godt under nullen igjen, kan det være smart å finne frem en cardigan for å gjøre som Lord Cardigan og hans menn – holde varmen.

David Dencik som Simon Absalonsen og Natalie Madueño som Claudia Moreno i den danske krimserien Bedrag (sesong 2). Anbefales på det varmeste!
David Dencik som Simon Absalonsen og Natalie Madueño som Claudia Moreno i den danske krimserien Bedrag (sesong 2). Anbefales på det varmeste!



 

3 thoughts on “Cardigan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.