Finnes det noe mer elegant enn en mørk blå stripete dress? Den mørke, stripete dressen oser eleganse, gamle penger og makt. Men den er ikke for alle. Du skal ha noen år på baken for å komme unna med den stripete dressen.

Michael Douglas som Gordon Gekko i Wall Street 2 i en mørk blå pinstripe enkeltspent dress med spisse slag

Forskjellige typer striper
Det finnes basically to typer striper for dress – pinstripe, eller nålestripe og chalk stripe eller krittstrek. Pinstripe er en jevn gjennomgående stripe der stripen består av mange nålestikk, eller pins, plassert etterhverandre. Ser du nøye etter ser stripene på nært hold ut som en serie små prikker. Krittstreksstripene er ikke like jevne og ser mer ut som de er tegnet med skredderens kritt. Krittstrektstriper ser gjerne litt mer “fuzzy” ut, særlig på flanell og mer lodne stoffer.

Det finnes også dem som får vevd stripete stoffer der stripene hverken er nålestikk eller krittstreker, men bokstaver. Under Emmy-utdelingen i 2021 stilte forfatteren Emmanuel Acho i en mørk stripete tredelt dress der stripene var navnene på svarte menn som hadde blitt utsatt for politivold – som blant andre George Floyd. Verdens dyreste dress er dressen Indias statsminister Modi fikk sydd med navnet hans brodert i gulltråd i stripene.

Forfatter Emmanuel Acho peker på navnet George Floyd på dressen sin

Da magasinet The Rake for noen år siden fikk snoke i stoffarkivet til Fox Brothers, fant de det første eksempelet på stripete dresstoff i katalogen deres fra 1899/1900. Ved århundreskiftet begynte også dressen, med matchende jakke og bukse å erstatte den britiske forretningsmannens tidligere uniform bestående av sort jakke og stripete bukser, en kombinasjon som lever videre i dag som sjaketten.

Bankiere og mafioso
Den stripete dressen blir i dag gjerne forbundet med to yrkesgrupper – bankmenn og mafioso. Visstnok skal man på tidlig 1900-tall kunnet avsløre hvilken bank en bankier i The City of London jobbet for basert på avstanden mellom stripene i dressen. Dette er en historie som ofte dukker opp om dens stripete dressen, men jeg er lit usikker på hvorvidt den er sann.

Det som er sant er at amerikanske mafioso, i sitt ønske om å fremstå mer respektable, adopterte de britiske bankmennenes uniform. Men med sin egen vri på det. For der bankieren fra the City  ønsket å fremstå diskret legant, ønsket de amerikanske mafiosoene synlighet, så deres striper var mer markerte og avstanden mellom stripene større.

Al Capone i stripete dress

I tillegg til Al Capone var også Winston Churchill en stor tilhenger av den stripete dressen. Ikke bare valgte han striper i sine tredelte dresser, han fikk også sydd “one-piece” dress med striper hos Turnbull & Asser til bruk under nazistenes bomberaid over London. Hans “siren-suit” kunne slenges på når han skulle ned i støvete bomberom.

Sir Winston Churchill med stripete dress, sin signatur tversover – og en Tommygun
Winston Churchill i sin “one-piece” siren-suit

Det er en ganske innarbeidet sannhet at vertikale striper lurer øyet til å få ting – i dette tilfellet menn – til å se lengre ut. Derfor vil en stripete dress kunne få en lav eller moderat høy mann til å se lengre ut. Veldig høye og tynne menn bør unngå striper. Tenk “creepy Thin Man” i Charlie’s Angels.

Crispin Glover som “The Thin Man” i Charlie’s Angels fra 2000 – i dobbeltspent stripete dress

Jeg vil ikke anbefale å kjøpe en stripete dress som den første eller eneste dressen, men i en velkledd manns garderobe bør det finnes minst én stripete dress. Selv har jeg tre. En skreddersydd grå enkeltspent dress i flanell med krittstrekstriper, en enkeltspent mørk blå med smale pinstripes og en made-to-order mørkeblå enkeltspent dress med mørkerøde pinstripes og matchende rødt innerfôr.

Slik bruker du den stripete dressen
Det er et par huskeregler når det gjelder stripede dresser. Pinstripe eller krittstrek er ett fett. Men, avstanden mellom stripene er ikke uvesentlig. Jo større avstand mellom stripene, jo mer vulgært. Amerikanske mafiosi hadde stor avstand mellom stripene, og gjerne ganske markerte striper.

Noe av det mest elegante jeg vet er en dobbeltspent dress i mørk blå flanell med krittstrekstriper. Jeg har ikke en sånn i garderoben, men den står høyt på ønskelisten.

Leonardo DiCaprio i en enkeltspent blå stripet dress med spisse slag i The Wolf of Wall Street

Den stripete dressen er så elegant at den den fortjener full pakke når du bruker den – hvit skjorte, elegant slips og sorte oxfords. Jeg har sett pinstripe brukt med stripete skjorte. Det er litt risky – det er fort “hit or miss” men kan være veldig elegant når det er gjort på rett måte.

Mørk blå dobbeltspent dress med striper fra Ralph Lauren Purple Label
(foto: RalphLauren.com)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.