Midt på sommeren er det ikke akkurat så jeg lengter etter et par sorte Oxfords, og jeg skal innrømme at ettersom jeg har tatt sommerferie, er det en god stund siden jeg har gått med dress og slips. Selv jeg kjører også lettere antrekk nå om sommeren, og jeg bruker gjerne shorts, jeans eller chinos sammen med en skikkelig klassisk fritidssko – Converse Chuck Taylor All Stars (eller bare “Cons”).

Den klassiske Converse All Stars er en høy sko i bomullscanvas, med tykk såle i brun gummi og en (vanligvis) hvit tåspiss i gummi og høy snøring. Converse All-Stars finnes også i lave, men det er de høye – hi-tops – som er den klassiske “cons”.

Mer klassisk enn dette blir det ikke – et par hvite canvas All-Star high tops

Selv om Cons i dag brukes som fritidssko, ble skoen opprinnelig solgt som en basketsko.

Converse All Stars historie
The Converse Rubber Shoe Company ble startet i 1908 av Marquis M. Converse. I 1923 begynte den tidligere basketballspilleren Charles “Chuck” Taylor å jobbe som selger for Converse og gjorde flere forbedringer til skoen. Blant annet forsterket ankel for ytterligere støtte. Etterhvert ble Converse All Star standardskoen for amerikanske basketballspillere, og under andre verdenskrig ble de også brukt som treningssko av amerikanske soldater. På 1960-tallet ble skoene brukt av 90 prosent av alle profesjonelle og collage-lag i basketball i USA. Samtidig begynte skoene å bli populære blant flere subkulturer – først punkerne på 1970-tallet, og hip-hoppere på 1980-tallet. Mens skoene ble mer populære utenfor basketbanen, ble de stadig mindre brukt på parketten. Mens Converse All Stars ikke hadde endret seg nevneverdig siden 1920-tallet, hadde Nike og andre sportskoprodusenter jobbet mye med utvikling nye teknikker og materialer i basketskoene. New Jersey Nets-spilleren Mickey Johnson skal ha vært den siste til å spille med Converse All-Stars i NBA under 1985/86-sesongen.

Converse er i dag eid av Nike, som kjøpte skomerket for 305 millioner dollar i 2003.

Bruke Cons til dress?
Jeg har oppigjennom årene hatt ganske mange par Cons, i dag har jeg et par blå, et par lyse beige og et par rimelig slitne med stars-and-stripes (som jeg fikk av kona). Da jeg var (blå) russ hadde jeg selvsagt et par mørkeblå og jeg har også hatt et par grønne (som jeg ikke aner hvor har blitt av).

Jeg bruker dem gjennom hele året – med unntak av midtvinters. Først og fremst bruker jeg dem til jeans, men også med chinos, og noen ganger til shorts. Jeg har sett menn bruke Cons til dress, men da skal de være rimelig mint-condition og da skal du ikke ha en særlig formell dress – eller slips. Personlig hadde jeg ikke følt meg vel med Cons til dress eller mer formelle bukser. Til en uformell dress i bomull eller lin, kunne det vært gøy med et par stilige Cons.

The one that got away
For noen år siden så jeg et par All-Stars som jeg vurderte å kjøpe, men siden jeg akkurat hadde kjøpt et par droppet jeg det. Skoene var high-tops med sebramønster og de var veldig kule. Dessverre har jeg ikke klart å finne dem igjen. I 2014 kom det ut en kolleksjon i Japan med både sebra-, gepard- og giraffmønster, men de ser også ut til å være utsolgt. Jeg får bare fortsette å lete.

Sebramønstrede All-Stars

 

2 thoughts on “Converse All Stars

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.