Denne uken deltok jeg på den største årlige happeningen i Elkjøp – Campus! I løpet av tre uker skal 4000-5000 ansatte innom Nordens største elektromnikkmesse – som bare er åpen for våre ansatte og leverandører. I starten av Campus ble det også arrangert en to-dagers ledersamling, der alle varehussjefer og et par hundre ledere fra administrasjonen. Totalt var vi vel 400-500 menn og kvinner.

Det morsomme – vel det var mye som var morsomt og interessant over de to dagene – men det sartorielt morsomme er at alle som deltar på Campus stiller i uniform. Elkjøps uniform, som alle ute i butikk bruker hver dag, er mørk blå uniformsskjorte med logo, sorte bukser (eller skjørt for damer), sorte sko og sort belte. Uniformsslipset er valgfritt – jeg stilte selvsagt i slips (Kelvinknuten fungerte perfekt). Om sommeren kan man også bruke blå uniformspiquet (med Elkjøp-logo i stedet for krokodille).

Under dagene på Campus er alle du møter kledd helt likt – uansett om det er en deltidsansatt selger fra Volda eller konsernsjefen. Det eneste som kanskje skiller dem er skoene.

Det nordiske PR-teamet – i skjorte og piquet. Fra venstre Frederik (kommunikasjonssjef Elgiganten Danmark), Viktoria (intern i Elkjøpm Norge), meg (Elkjøp Nordic), Anniina (kommunikasjonssjef Gigantti Finland), Li (påtroppende kommunikasjonssjef Elgiganten Sverige), Madeleine (kommunikasjonssjef Elkjøp Norge)

Det er noe nærmest vakkert over at alle rundt deg går kledd helt likt, og det er helt klart med på å øke følelsen av fellesskap og tilhørighet. Jeg har ikke gått i uniform siden førstegangstjenesten, men det kjentes faktisk bra. Det eneste problemet var at det faktisk ble litt vanskeligere å kjenne folk igjen. Alle var jo helt like.
For mange av de administrativt ansatte var det nok litt rart å gå i uniformen, men det er et viktig signal å sende. Jeg synes det viser respekt for den jobben som gjøre ute i felten hver dag av våre dyktige kolleger som møter kundene og skaper inntektene i selskapet. Det der også derfor vi alltid bruker uniformen på pressebilder, eller når vi stiller til TV-intervju.

Ville du kjøpt Windows-PC av denne mannen?

På vei hjem fra ledersamlingen, stoppet jeg – fremdeles i uniform – på Bunnpris for å hente noen pakker. Etter å ha notert seg at jeg hadde på Elkjøp-uniformen, spurte hun jeg møtte i kasse om hjelp til å løse et problem hun hadde med mobiltelefonen sin. Den ville ikke lade. Det er et godt bevis på at kollegene ute i butikk har stor troverdighet som eksperter. Jeg kan jo ingenting om dette, så jeg ba henne komme innom butikken og få hjelp der – uten å avsløre min egen uvitenhet.

I sommer skal jeg på med uniformen igjen – da skal jeg hospitere noen dager hos Elkjøp i Tvedestrand. Kanskje jeg lærer nok til å hjelpe folk med mobiltelefoner som ikke vil lade.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.