For en stund siden hadde gutta i den svenske stilpodcasten “Gentlemanualen” en episode om kvalitetssko, og der tipset de om det spanske skomerket Meermin fra Mallorca. 

Meermin har funnet sin egen oppskrift på å kunne tilby sko i høy kvalitet til en pris som ikke er fullstendig avskrekkende. Grunnleggeren av Meermin, Pepe Albaladejo, fant en fabrikk i Kina, og dro over med sine folk for å lære opp de lokale skomakerne der. I dag sys den øvre delen av skoene for hånd i Kina. De halvferdige skoene sendes så hjem til Mallorca, der sålen sys på og skoene klargjøres for salg.

Dette trikset gjør at Meermin kan selge randsydde, eller Goodyear-weltede, sko til en pris som ligger langt under andre merker som spanske Carmina eller engelske Loake eller  Crocket & Jones.

Brune Oxfords i preget kalveskinn

Å randsy sko ses av mange på som den beste måten å sy sammen sko. I tillegg til at skoene blir veldig gode å gå med, tåler de også mere vann. Siden sålen er sydd sammen med resten av skoen med en egen søm, er det enkelt for en skomaker å bytte sålen om det er behov for det. Prosessen med å randsy sko er lang og komplisert og fordyrer dermed produksjonen. Det gjør også at sko av denne typen oftest lages i kvalitetsskinn, og da vil det lønne seg å reparer dem om de blir slitt.

Etter å ha kikket på det enorme tilbudet av sko som finnes på nettsidene til Meermin, falt jeg for et par mørke brune Oxfords i preget skinn. Dette mønsteret gir skoene litt ekstra liv, synes jeg – samtidig som de er formelle. De er så mørke brune at det kan se sorte ut, noe som gjør at de kan brukes til veldig mange forskjellige anledninger. Selv har jeg brukt mine både til mellomblå dress, grå dress, grå flanellsbukser, cordbukser og jeans. De passer like godt til alt – kanskje med unntak av blådressen.

Meermin-skoene til mellomblå dress på kontoret

Samtidig som jeg bestilte skoene, bestilte jeg også et par skotrær og et matchende belte i samme skinn som skoene. Alt ble levert av DHL i løpet av noen få dager. Sammen med skoene, fulgte det også en skopose og et par ekstra skolisser. Det er jo kjekt å ha.

Jeg synes alltid det er litt usikkert å kjøpe sko på nett, uten å kunne prøve dem. Basert på størrelsestabellen gikk jeg for en størrelse 9 (jeg bruker vanligvis en 42 1/2 eller 43), og første gang jeg tok dem på meg var jeg redd jeg hadde kjøpt feil. Skoene føltes veldig trange og harde. Men, etter noen dagers bruk (jeg måtte i starten bruke dem kun i noen timer – ikke en hel arbeidsdag), har de blitt veldig behagelige å bruke. Sammen med mine svarte Oxfords fra Reiss (som også var utrolig stive og trange i starten), har disse blitt mine klart mest behagelige sko til dress.

Utvalget av sko på Meermins nettsider er enormt. Jeg er innom av og til og kikker, og hadde det ikke vært for at jeg nettopp har kjøpt meg et par veldig gode støvler fra Loake, hadde jeg gått for de saueskinnsforede støvlene til Meermin. Kanskje jeg kjøper dem uansett…

Støvler med saueskinsnfor. Ser jo helt herlig ut!
(Foto: Meermin)

One thought on “Meermin-sko fra Mallorca

  1. Ingen tvil om at Meermin treffer godt på kvalitet/pris. Siden du nevner det litt mer upscale Carmina, samme Pepe Albaladejo står også bak dette merket.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.