Jeg er glad i skreddersydd og spesialtilpasset. Det er min venn Lars Bratsberg også. I en Facebook-chat for litt siden satte vi oss et mål som ganske sikkert blir dyrt, men som helt sikkert blir veldig, veldig gøy. Vi skal få sydd oss hver vår dress på Savile Row!

Gatestubben Savile Row i London sentrum er anerkjent for å huse noen av de aller beste herreskredderne i verden. Jeg vet ikke om det faktisk ér sånn at skredderne i husene her faktisk er verdens beste, men helt siden 1960-tallet har de i alle fall bygget en veldig sterk merkevare. En dress fra et av husene på Savile Row er noe helt spesielt. Det er som musserende vin fra Champagne, mørk druesprit fra Cognac eller en IT start-up fra Silicone Valley.

Lars Bratsberg

 

Å spørre om hva en skreddersydd dress koster er omtrent som å spørre “hvor langt er et tau”. Både Lars og jeg har tidligere fått sydd klær hos Senzsio i Hong Kong, og de har ligget på 7000-9000 kroner. Men, det kan argumenteres for at dette ikke er “ekte” skreddersydd. Som beskrevet i denne bloggposten er prosessen enklere – finn stoff, ta mål, så kommer dressen levert med DHL.

Ifølge boken Making the cut starter prosessen med å få sydd seg en skreddersydd dress på Savile Row med en samtale med skreddern. Hva skal du bruke dressen til? Hvordan er klimaet der du bor? Hvilke omgivelser skal du bruke dressen i? Hva liker du? En masse gode spørsmål som skal avdekke ønsker og behov. Deretter kommer valg av stoffer. Her vil skredderen typisk velge ut noen forslag basert på hva han har avdekket. Det er lite vits å komme med tunge flanellstoffer om du er en uformell marketingfyr på Bahamas, eller med fargerik lin om du er en konservativ bankmann i Stockholm. Neste steg er å ta mål – en masse mål! I tillegg vurderer skredderen kroppsfasong, ganglag, holdning og alt annet som innvirker på hvordan du bærer plagget. En godt konstruert dress skal både fremheve og skjule. En mann med veldig krum rygg trenger kanskje en ekstra lang rygg i jakken, mens en mann med god holdning kan fremheves.

Det er vanlig med både en og to og tre prøvinger underveis, så det er en ganske lang prosess å få seg en dress på Savile Row. Et par turer til London må således også legges til budsjettet.

Hunstman i No 11 Savile Row

Det finnes ingen offentlige prislister hos Hunstman, Chester Barrie eller Henry Poole, men prisen for en skreddersydd dress fra “The Row” starter gjerne på £4000-5000 eller 40-50.000 kroner. Det er mye penger for et klesplagg. Datteren min skal få bunad til konfirmasjonen sin neste år, og jeg tror faktisk at selv en norsksydd hardangerbunad er billigere enn en Savile Row-dress. 

Chester Barrie i 19 Savile Row

Hverken Lars eller jeg lever et sånt liv at vi bare kan slenge 50.000 på bordet for å kjøpe en skreddersydd dress sånn helt uten videre. Dessuten tror jeg konene våre ville reagert … Derfor valgte vi – for en gangs skyld – å være fornuftige og spare. Vi bestemte oss for å sette oss målet at vi skulle ha en skreddersydd dress fra Savile Row før vi ble 50. Jeg blir 50 i 2024, og Lars bikker 50 i 2022. Vi har dermed fire år på oss. Vi klarer helt fint å sette av 1200 kroner i måneden, og det skulle gi oss mer enn nok til en stilig Savile Row-dress innen Lars runder 50 i 2022.

De første pengene gikk inn på konto 1. oktober. Lars og jeg kommer tilbake mer mere info om vårt “Prosjekt Savile Row” etterhvert.

Bare se … ikke røre.
På Savile Row i november 2017

 

8 thoughts on “Prosjekt Savile Row

 1. Får lyst til å gjøre det samme, men prisen er drøy mann …
  Du kommer dog til å skinne, så spørsmålet blir hvordan du føler om de andre dressene dine straks dressen fra Savile Row er i hus. Kan fort bli egen bloggpost det.

  1. Du har jo et stykke lenger å gå til 50 enn Lars og meg. Du kan vel sette av en 50-lapp i måneden 🙂

 2. Jeg syr alle mine dresser i Savile Row og har gjort det i mange år.
  Og jeg har god kjennskap til de forskjellige skredderhusene der.
  Når dere gjør dette riktig så tror jeg aldri mer det blir annet enn skreddersydde dresser.
  Det gjelder som sagt å gjøre dette riktig. Det kan høres dumt ut men det er faktisk sant at det å finne seg en god skredder er en viktig ting.

  1. Spennende. Hvilke hus har du prøvd? Og hvilket vil du anbefale til to rookies som Lars og meg?

 3. Jeg anbefaler Davies & Sons. Et lite hus som er ytterst diskre og syr dresser på de gamle måten. Kvaliteten er super og servicen likeså. Patrick Murphy var sjefscutter hos Huntsmann i mange år før han gikk tilbake til Davies & Sons for noen år siden. Dette huset hører du lite til men jeg tror at dette er det beste. Du kan sikkert få en god dress hos Richard Anderson men den koster nok GBP 1000,- mer og kvaliteten er ikke bedre. Davies and Sons er forøvrig hoffskredder for Norske kongehus siden 1905. Men det er et ikketema. Begynn gjerne med en jakke som vil være et allsidig plagg til en dressbukse eller som blazer til en chino. Feks en sommerjakke. Du kan senere få sydd dressbukse til jakken. Hils fra Rune hvis du stikker innom.

 4. Jeg var frekk nok til å ta vise frem min siste jakke for Richard Anderson i fjor og spurte ham da hva han ville gjort annerledes. He he. Jeg besøker Richard Andersomn av og til og kjenner han litt. Han ville ikke uttale seg men hadde veldig mye bra å si om Patrick Murphy. En kunstner, var hans beskrivelse. Og det er sant. Aldri sett noen være så nøye som han når det gjelder tilpasninger.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.