Etter at jeg begynte å skrive på denne bloggen for snart tre år siden, har jeg lest meg opp og blitt mer interessert i historiene bak både de ulike klesplaggene og noen av merkevarene og personene i bransjen. Så, da denne boken – av en av Londons fremste skreddere – dukket opp på Amazon var det bare å bestille. 

Richard Anderson startet som læring hos legendariske Huntsman på Savile Row som 17åring. I 2001 startet han sitt eget skredderi, Richard Anderson Ltd i 13 Savile Row – det første nyopprettede skredderiet i den tradisjonsrike skreddergaten på 50 år.

Nå har han skrevet boken Making the Cut som er en interessant reise gjennom en rekke ikoniske plagg. Boken starter med en innføring i skreddersøm, og hvordan skredderen jobber med kunden for å lage det perfekte plagg. Et plagg som ikke bare passer til kundens kropp, men som aller helst fremhever de gode sidene og skjuler de mindre gode  – slik at enhver mann (eller kvinne, Richard Anderson syr for kvinner også) skal se smashing ut.

Richard Anderson Ltd i number 13 Savile Row

Deretter følger presentasjoner av 25 ikoniske plagg fra skredderhusets siste 17 år. Selv om Richard Anderson har gått i lære hos tradisjonalistene i Huntsman (eller kanskje nettopp derfor?), har han ikke vært redd for å gjøre sin egen vri på tradisjonelle plagg. I boken presenteres blant annet en knall rød duffelcoat, en oransje peacoat, enkeltspent dress i japansk denim, lappeteppe tweedjakke eller en Bryan Ferrys legendariske sorte smokingjakke i paljettstoff. I tillegg finner vi selvsagt også mer tradisjonelle plagg som den røde engelske jakkfrakken, jaktdress i tweed eller tweeddress. Hvert kapittel inneholder skisser, historien bak hvert plagg, noen morsomme anektdoter og masse flotte bilder.

Bryan Ferry i en sort smokingjakke med paljetter fra Richard Anderson.
(Foto: Wikipedia Commons)

En kul bonus er en 11-siders sartoriell ordliste på slutten av boken. Lurer du på hva “Rock of eye” er? Da er de bare å bla seg bak til ordlisten der du også får forklaringen på dét og en haug andre uttrykk.

Selv om en skreddersydd dress fra Richard Anderson Ltd nok er et stykke unna for de fleste av oss (fra 40.000-50.000 kroner), går det an å drømme seg litt bort i de 200 sidene i Making the Cut.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.