Dresskjorter har i bunn og grunn to typer mansjetter – enkle (også kalt “barrel-cuffs”) og franske eller doble mansjetter som brukes med mansjettknapper. Men, det finnes også en slags mellomting – doble mansjetter som ikke festes med mansjettknapper, men vanlige doble knapper. Denne typen mansjetter har mange navn – turnback-cuffs, James Bond-cuff, Dr. No-cuffs, flowback-cuffs, men er nok mest kjent som cocktailcuffs, eller cocktailmansjetter.

(foto: Turnbull & Asser)
James Bond og cocktailmansjettene
Cocktailmansjetten har, helt siden den første Bond-filmen, Dr. No fra 1962, blitt forbundet tett med James Bond. Så tett forbindes mansjettypen med Bond, at den av mange kalles “James Bond-mansjetter”. Turnbull & Asser kaller sin skjortemodell med cocktailmansjetter for “The Dr No Shirt“. Både Sean Connery, Roger Moore og Daniel Craigs Bond har brukt cocktailmansjetter i flere av filmene.
Men, i motsetning til hva flere kilder påstår, så ble den ikke utviklet for Bond. Cocktailmansjetter var i bruk lenge før Bond dukket opp på kinolerretet.

Kildene er litt uenige om opprinnelsen til cocktailmansjettene. Flere britiske skjortemakere, både Turbull & Asser og Frank Foster, hevder å ha funnet opp cocktailmansjettene. Men, ifølge The Suits of James Bond skal skuespiller David Niven ha fått sydd skjorter med cocktailmansjetter hos enten Ede & Ravenscroft eller Hawes & Curtis lenge før dette. Trolig stammer mansjettypen fra 1800-tallet.
Mange kjente menn, som blant annet Pablo Picasso, David Niven og Peter Sellers brukte skjorter med cocktailmansjetter på 1940- og 50-tallet.
Navnet cocktailmansjetter skal ifølge én historie stamme fra London på 1930-tallet. Bartendere (og bargjester) skal ha blitt irritert på “skramlingen” av metallmansjettknapper om granitten i bardisken. Med cocktailmansjetter kunne en gentelman dermed nyte sin gin & tonic i fred.
Cocktailmansjettene hadde sin storhetstid på 1940-1960-tallet, og har nå mer eller mindre forsvunnet fra markedet.

Cocktailmansjetter i dag
Det er ikke lett å skaffe seg en skjorte med cocktailmansjetter i dag. Tro meg – jeg har prøvd! Det er ikke mange skjortemakere som selger off-the-rack skjorter med cocktailmansjetter. Turnbull & Asser tilbyr sin Dr. No-skjorte kun i hvit eller lys blå. Hverken Ede & Ravenscroft eller Hawes & Curtis som hadde cocktailmansjetter i sin kolleksjon tidligere, tilbyr dem i dag.

I min jakt på en skjorte med cocktailmansjetter, endte jeg opp med å bestille en målsydd skjorte hos amerikanske Deo Veritas. Det finnes en rekke målsømtjenester på nett tilsvarende Tailorstore, Bombay Shirts eller Shirtonomy, men Deo Veritas var den eneste jeg kunne finne som tilbyr cocktailmansjetter. Senere har jag funnet ut at den norske målsømtjenesten Made with Heart også kan sy skjorter med cocktailmansjetter til deg. Prisene deres starter på 1800 for én skjorte. Som alltid avhenger selvsagt den endelige prisen av valg av stoff og eventuelle tilvalg utover standard.

(foto: Made with Hart)
Cocktailmansjetten er en morsom, og litt annerledes detalj på skjorten. Jeg er, som lesere av Enkeltspent sikkert har fått med seg, veldig glad i mansjettknapper, og hele poenget med cocktailmansjettene er jo at man skal kunne ha de litt mer elegante doble mansjettene uten å måtte ha mansjettknapper til. Man vil jo ikke forstyrre medgjestene i baren. Jeg tror nok jeg kommer til å foretrekke skjorter mer doble mansjetter og mansjettknapper, men jeg ser ikke bort fra at jeg kanskje vil få sydd med en og annen til. Kanskje hos Made with Hart.
One thought on “Cocktailmansjetter”