Bryllup er et av livets store begivenheter. Ikke bare for de to som gifter seg, men også for gjestene. Det er en stor fest der alt er gøy og ikke minst er bryllup stilig. Jeg har blitt spurt flere ganger om ikke jeg kan skrive en guide til antrekk i bryllup så her kommer den – Enkeltspents guide til antrekk i bryllup (for deg som er gjest).

La meg starte med en liten bønn til alle som skal invitere til bryllup: gjør det enkelt for gjestene dine og skriv antrekk i invitasjonen. Det er ikke frekt å skrive antrekk i invitasjonen – det gjør det faktisk enklere for gjestene når de vet hva det forventes. Men, det er ikke alltid det hjelper. I sin iver etter å være inkluderende, går mange brudepar i den fellen at de skriver “Antrekk: pent” Hva i all verden betyr dét egentlig? Jeg vil tro at de fleste gjester vil sette pris på å få en klarere forventning om antrekk enn fritt valg.  Det vanligste i norske bryllup er enten “Smoking” eller hybriden “smoking/mørk dress”.

Smoking
Mange, meg selv inkludert, bruker gjerne smoking i bryllup. Det er et fint festplagg som vi dessverre bruker altfor sjelden. Men, skal jeg være gledesdreper så er jo smoking egentlig ikke egnet antrekk for bryllup. Smokingen er jo et kveldsplagg, og de fleste bryllup skjer jo på dagtid. Festen er kanskje på kvelden, men jeg har til gode å være i et bryllup der gjestene har skiftet mellom vielsen og festen. Kanskje jeg har vært i feil type bryllup. Uansett, smokingen er et veldig egnet plagg i bryllup. Til bryllup anbefaler jeg den klassiske kombinasjonen med sort sløyfe – og aller helst en du har knytt selv. I engelsktalende land omtales dette som “black tie”, men det betyr ikke at du skal ha slips, men sort tversoversløyfe.

Er det antrekk “smoking” skal damene ha lang kjole.

Det er lite som er så stilig som et selskap der alle menn er i smoking. (Foto: Menswear)

Mørk dress
Om det står “mørk dress” i invitasjonen vil jeg alltid anbefale en mørk blå dress til bryllup. Den sorte dressen har jeg skrevet om før – den passer best til begravelser og kelnere – og den grå blir for kjedelig. En mørk blå dress er alltid elegant.

Det jeg vil anbefale til bryllup er følgende: mørk blå dresshvit skjorte med dobbel mansjett, fargerikt slips og sorte sko. Med denne kombinasjonen kan du ikke gå feil.

Når det er fest anbefaler jeg alltid en hvit skjorte, og siden det er bryllup gjerne en med dobbelt mansjett og noen fine mansjettknapper. Jeg er personlig glad i å ha det litt moro med mansjettknappene til daglig, men til et bryllup vil jeg anbefale noen ganske så tradisjonelle og elegante mansjettknapper – dette er ikke dagen for Lego-klosser eller bananer (som det ikke har en spesiell betydning for brudeparet).

Et par enkle, men aktuelle, mansjettknapper for bryllupet. Vil du virkelig gjøre inntrykk får du brudeparets initialer gravert på dem. Og som en gest til brudgommen, tar du dem av og gir dem til ham når du går fra festen. Foto: Cufflinks.com

Til bryllup hører det selvsagt slips! Og siden der er fest bør det være et fargerikt og litt glad slips. Klarer du i tillegg å plukke opp litt av fargen i damens kjole (som både kan være lang og halv-lang når det er mørk dress) så ser dere jo som par ekstra smashing ut.

Jeg har tidligere blitt spurt om det å ha likt slips på for eksempel brudgommen og hans far og brødre og forlover, og selv om det kan være litt morsomt, så ser dere fort ut som et fotballlag på tur. Mitt tips er å kanskje heller velge de samme fargene, men ikke samme mønster på slipset.

Pocketsquare hører jo også med. Velg enten klassisk hvitt eller noe som henter opp fargen i slipset. Husk – pyntelommetørklet kan gjerne matche fargene i slipset, men det skal ikke være samme mønster.

Og sokker! Selv om det er midt på sommeren i Norge, har vi sokker i skoene. Eneste unntak er om du er med i en bryllup på stranden på Mauritius eller noe. Sokkene skal som kjent matche buksene og ikke skoene. Til mørk blå dress er det mørkeblå sokker som gjelder. Velg gjerne knestrømper – det er stilig.

Strandbryllup – eneste typen bryllup der det er ok å gå uten sokker. (Foto: Pixnio)

Galla
Står det “galla” i bryllupsinvitasjonen (“white tie” i engelsktalende land eller “frack” i Sverige) har du noen skikkelig snobbete venner 🙂

Det er veldig sjelden man i norske bryllup inviterer til galla, men da er det kjole-og-hvitt som gjelder for menn og lange kjoler for damene.

Kjole-og-hvitt har en jakke som er kort foran, og har “haler” bak. Det brukes hvit sløyfe og hvit vest. Til kjole-og-hvitt hører også en egen skjorte, med pique-bryst og knekt snipp. Det er ikke ofte de fleste av oss får brukt for kjole-og-hvitt, så om du skal i et bryllup der det er gallaantrekk er det helt ok å leie. Selv kjøpte jeg hele habitten til mitt eget bryllup – og jeg har aldri fått brukt for det igjen.

Forfatteren i kjole-og-hvitt i eget bryllup i august 2002.

Til galla kan du også bruke Forsvarets eller politiets gallauniform dersom du har anledning til det – husk selvsagt å ikke bære uniform med feil grad. Om du vurderer å stille i uniform i et bryllup vil jeg uansett anbefale å gjøre noen diskrete undersøkelser med brudeparet om de og familien synes det er ok. De fleste vil synes det er stilig og sette pris på at du tjener landet, men om den ene familien er overbeviste passifister (eller kriminelle) vil uniformen din kanskje ikke bli satt særlig pris på.

Bunad
Selv om det er langt på siden av det du vanligvis finner på enkeltspent, så er bunad alltid lov. Bunad er plagget – for kvinner så vel som menn – som trumfer alt. Men, jeg ville kanskje vært litt forsiktig med bunad i utlandet. I mange land er det strengere tradisjoner for kledsel i bryllup enn i Norge. Selv om vi setter stor pris på bunad og mener den er å regne som gallaantrekk, er det ikke sikkert de er helt enige der ute i verdens største land …. utlandet.

Tre staute norske menn i bunad. Fra venstre: Asker, Asker og Aust-Telemark

Ikke overgå brudgommen
En ting som er viktig er at du som gjest aldri skal ha en mer formell klesdrakt enn brudgommen. Har brudgommen dress kan du ikke kjøre kjole-og-hvitt. Husk at det er brudgommen som er festens midpunkt (eller, nei, vi vet jo alle at det er bruden…). Det eneste unntaket er brudgommens forlover som helst skal ha samme antrekk som brudgommen.

Om du fremdeles lurer på hva som er korrekt antrekk i bryllupet du skal i er det enkleste alltid å spørre brudeparet.

One thought on “Antrekk til bryllup

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.