Jeg hater å fryse på fingrene, og nå som gradestokken kryper godt ned i blå grader og det er fare for snø er det på tide å ta frem hanskene. Eller sjekke hanskegarderoben. Har du gode hansker, eller har du – som meg lagt igjen et par på toget, eller sitter du igjen med én hanske av et par på to? Da er det kanskje på tide å skaffe et par nye hansker.

Bor du i nærhtenen av Oslo vil jeg anbefale å starte hanskejakten hos det som jeg mistenker er Norges eneste spesialforretning for hansker, nemlig Hanske-Hallén på hjørnet av Roald Amundsens gate og Stortingsgaten. Butikken eies og drives i dag av 6. generasjon Hallén, snart 200 år etter at Jöns Christian Hallén fikk borgerbrev som hanskemaker i Kristiania. Butikken har ligget på samme plass siden 1936, og ble nyåpnet for tre år siden.

Her kan du snuse inn den deilige lukten av skinn, og velge i et enormt utvalg av kvalitetshansker for både damer og herrer. Hos de dyktige damene – ledet av butikkeier Therese Hallén-Hasaas – kan du få råd og hjelp til å finne de hanskene som passer til deg og ditt behov. Det er jo forskjell på skinn, fôr og snitt. Her er noen tips når du skal hanskeshoppe – om du går i butikk eller handler på nett.
Villsvin
Villsvin, eller peccary, er et eksklusivt skinn. Et par vinnsvinhansker koster en del penger, men de er også de beste hanskene du noen sinne vil eie. Skinnet er både veldig mykt, og veldig slitesterkt. Villsvinskinn har et spesielt, nesten prikkete mønster som gir ekstra liv i skinnet. Det meste av skinnet i villsvinhansker du finner kommer fra Sør-Amerika.

Skinnet er utfordrende å skjære og sy til hansker, så vanligvis er villsvinhansker sydd for hånd. Som de fleste andre kvalitetsprodukter, blir villsvinshanskene dine bare bedre med årene. Med rett pleie vil de kunne vare i flere tiår, og få en flott patina. Selv har jeg hatt mine brune peccaryhansker som jeg kjøpte på Hanske-Hallén i flere år, og de har bare blitt bedre med årene.

Hjort
Hjorteskinn er mykt, elastisk og slitesterkt. Skinnets pregede overflate gir hanskene et sporty uttrykk. Skinnet som brukes i hjorteskinnshansker er både tynt og mykt, og veldig behagelig. Hjorteskinn har den egenskapen at selv om det blir vått, blir det ikke tørt og stivt, men beholder både form og mykhet. Tradisjonelt ble hjorteskinn brukt av de amerikanske urinnvånerne til klær og mokasiner, men er i dag mye brukt til hansker og vesker. Hjorteskinn puster godt og der derfor blant annet veldig godt egnet til kjørehansker.
Hairsheep
Hairsheep eller cabretta er skinn fra sauer som har pels i stedet for ull. Skinnet er tynt og mykt med mye glans. Skinnet kommer fra sauer som har hår, ikke ull. Dette skinnet er enda mykere enn lammenappa, særlig smidig og også veldig holdbart. Hairsheep er veldig lett og tynt, og egner seg blant annet veldig godt til golfhansker.
Lam
Lammenappa er et fantastisk materiale for skinnhansker. Det er mykt og behagelig på. Klassiske lammeskinnshansker kommer både med ullfôr eller pelsfôr.
Ku
Men hva med ku, tenker du kanskje? Det aller vanligste skinnet er jo lær fra kyr, men det egner seg ikke så godt til hansker. Kuskinn er ikke like mykt og fleksibelt – eller tynt – som de andre skinntypene. Så, om du ikke er ute etter et par veldig grove (og billige) hansker, så styr unna kuskinn.
De vanligste fargene for herrehansker er sort eller brunt. Selv er jeg mest glad i brune hansker. De passer best til alt synes jeg. Husk at skinnhansker utvider seg og tilpasser seg hendene dine, så ikke kjøp for store. Når du prøver hanskene, er det best om de er litt for trange, faktisk.
Uansett hva du er ute etter – ta turen innom fagfolkene i Hanske-Hallén så hjelper de deg der, eller på nett. Og mens du er på nettsiden, kan du melde deg på Hanske-Halléns julekalender og vinne fine premier. Lesere av Enkeltspent får 15% rabatt (kan ikke kombineres med andre rabatter og tilbud) med rabattkoden ENKELTSPENT ut desember. Om du også melder deg inn i Hanske-Halléns kundeklubb Premium får du gratis frakt også.