Merket Luca Faloni har blitt en ny favoritt for meg. Etter at jeg kjøpte en hettegenser i kasjmir derfra, tok jeg kontakt med Luca Faloni selv i London og gjorde et lite telefonintervju med ham.

Luca er en veldig hyggelig italiensk mann i 30årene, bosatt i London siden han var 20. Jeg fikk tak i ham rett etter et personalmøte, og spurte ham ganske enkelt hva som inspirerte ham til å starte sin egen merkevare.
– Jeg flyttet til London da jeg var 20 for å studere, og så ble jeg værende og fikk jobb innen strategy consulting. Mens jeg bodde i London, pleide jeg å kjøpe klær hjemme i Italia. Jeg er fra Turino, og hjemme var jeg vant til enkelt å kunne finne bra klær i en god kvalitet til en ok pris. Det var ikke vanskelig å finne butikker og skreddere som ga bra value-for-money. Men, i London var det værre. Det var vanskeligere å finne enkle kvalitetsting, og italienske merker som Loro Piana etc var for dyrt. Det er fine ting i god kvalitet, men det er bare for dyrt.
Jeg tenkte aldri på at det kunne bli business av dette. Men mens jeg jobbet på et prosjekt i San Fransisco i 2012, studerte vi flere direct-to-consumer merkevarer som for eksempel Everlane. De hadde droppet mellommannen,men på et laverekvalitetsnivå. De tok et mellombra produkt laget i Kina, og solgte det direkte til sluttkunden uten mellommann, og dermed kunne de spare penger for kunden. Jeg tenkte: “det var en interessant idé”, så jslo det meg at jeg kunne gjøre det samme, men med å ta de beste kvalitetsproduktene fra Italia. Ved å bruke de samme leverandørene som “de store gutta” kunne jeg selge gode kvalitetsprodukter, til en fair pris, direkte til sluttkundene på nettet. Det var viktig for meg at det ikke bare skulle være en fair pris, men også enkelt å handle på nett og ukompliserte og relativt enkle designs. Dette er klær av høy kvalitet som menn liker og vil ha – basisplagg. Jeg ville fokusere på plaggene som menn trenger i garderoben, med et stort utvalg av farger. Så jeg startet i det små, og litt her og litt der la vi til andre modeller og designs.
Og nå har vi åpnet vår første fysiske butikk i London. Vi valgte London for det var her de fleste av våre nettkunder bodde, og den går veldig bra. Nettkundene våre er veldig glade for at vi har en butikk der de kan komme inn og se hele kolleksjonen, kjenne på stoffene eller bytte ting de har kjøpt på nett. Vi ser på muligheten for å åpne et par butikker til i markder som er viktige for oss, som New York og Sverige. Stockholm, kanskje. Vi så at mange svensker begynte å kjøpe produktene våre. De liker vårt klassiske design. Faktisk har vi sett en økning på 600 prosent fra Sverige, uten at vi gjorde noen markedsføringe der. Det er noe som skjer der oppe, ler Luca

I det hele tatt er de store, rike byene i Europa, USA og Asia viktige for merket. Selv om kasjmirgensere er veldig populære blant kundene i nord, er også linkolleksjonen populær.
– Våre kunder reiser mye. De drar til varmere strøk, ved sjøen, og da trenger de linskjorter og sånt, sier Luca
Fokus på overkroppen
Med unntak av noen få modeller av linbukser og shorts, er nesten hele kolleksjonen i dag for mannens overkropp – noe som er et strategisk valg.
– Helt fra starten har vi fokusert på noen få stoffer – lin til sommeren og kasjmir til vinter. Vi ønsket å fokusere på bare noen få materialer og bli gode på det, strikket i kasjmir, og så linskjorter og andre materialer som børstet bomull, og alltid til overkroppen. For to sommere siden introduserer vi shorts i en lin/bomullsblanding, bare fordi kundene våre som kjøpte linskjorter ønsket matchende shorts. Over tid kommer vi nok til å legge til andre produkter for å få en komplett look, men vi kommer aldri til å lage en svær kolleksjon. Vi må ha det så enkelt som mulig – det er hele tanken bak merkevaren, sier Luca.

Luca Faloni legger ikke skjul på at valget av skjorter og gensere som hovedfokuset for kolleksjonen ikke er tilfeldig. Gensere er noe av det enkleste å lage med tanke på størrelse, og ettersom det er litt naturlig stretch i genserne er det lettere å få en bra passform. Med skjorter blir der litt mer komplisert – der tilbyr Luca Faloni både slim-fit og regular. Med erfaringen fra shorts og linbukser, ser Luca nå også på mer formelle bukser.
– Vi har fått til den øvre delen av buksene nå, men når det gjelder lengden så kommer vi til å selge i rå lengde, så du må få sydde dem opp selv. Enten hos din egen skredder eller i butikken vår, sier Luca.

Eier hele kundereisen
Høsten 2018 åpnet Luca Faloni sin første permanente butikk i London, og flere nye butikker er planlagt i årene fremover. Sammen med nettbutikken, er det her du vil kunne kjøpe produktene. Å selge gjennom andre butikker er helt uaktuelt for Luca.
– Aldri, aldri, aldri! Vi kan ikke selge i andre butikker, for da måtte vi tredoble prisen. Uavhengige butikker vil måtte gange innkjøpsprisen med 2,7, så om de skulle hatt samme utsalgspris som oss i dag måtte vi solgt til kostpris eller under. Vår kasjmir kommer fra samme leverandør som Brunello Cucinelli bruker, og vi kan selge våre gensere til en tredjedel av prisen fordi vi ikke har andre ledd inne. Våre skjorter i børstet bomull bruker samme stoff som noen av de dyreste merkevarene, og der har vi faktisk vår aller laveste margin – fordi stoffet er så dyrt. Skulle vi solgt dem til andre butikker hadde vi ikke hatt noen margin i det hele tatt, sier Luca.
Et annet fordel ved å kun selge i sine egne kanaler, sier Luca, er at de da kontrollerer hele kundereisen. Både presentasjonen av produktene på nettsiden, markedsføringen i sosiale medier og selve leveransen til kunden – uansett om det er i butikk eller på nett – ønsker Luca skal være en forlengelse av merkevaren. Alle plagg som selges på nettet kommer med en personlig innpakning, en håndskrevet hilsen og en liten pakke italienske pastiller – fra regionen Luca Faloni kommer fra.

– Jeg tror på å eie hele opplevelsen med merkevaren – som for eksempel Apple eller Nespresso eller Tesla – der du forholder deg direkte til sluttkunden. Jeg tror dette er fremtidens forretningsmodell – direct-to-consumer – der vi lærer mer om kundene og kan gi personlig service og oppfølgning og gi kundene en bedre opplevelse. Vi prøver å gjøre kjøpsopplevelsen så personlig som mulig, også online, presterer Luca.
Lojale kunder fra hele verden
Personlig service og flotte produkter fra italienske produsenter av stoff og skinn, er det som merkevaren skal spille på for å tiltrekke seg nye, og beholde gamle kunder. Luca fortalte meg at kundene deres er veldig lojale.
– Vi har en veldig høy andel kunder som kommer tilbake igjen og igjen. Noen starter på nett og handler i butikken i London, mens andre starter i butikk og fortsetter på nett. De som kjøper hos oss faller i en av to kategorier. Den ene gruppen er de som kjøper ett plagg og så er de av en eller annen grunn ikke fornøyd. Passform eller størrelse er ikke helt perfekt, men de returnerer ikke varen. Den andre typen kunder kommer tilbake igjen og igjen, hver gang de trenger noe nytt. Ofte starter de i en kategori, for eksempel genserer, og så går de over i andre produktgrupper. Mens andre igjen holder seg til én kategori og kommer tilbake og kjøper nye plagg hver gang de trenger noe nytt. Vi bruker ganske mye penger på annonsering på nett og i sosiale medier, så vi er avhengige at vi har langsikte kundeforhold. Det blir dyrt om de bare kjøper ett plagg, sier Luca

(foto: Luca Faloni)
Selv om en stor del av kundene holder til i London, har merkevaren hele verden som sitt hjemmemarked.
– Kundene våre kommer fra hele verden. Det er noen markeder der vi aktivt søker vekst, mens andre ikke er noe vi fokuserer på. Vi tar selvsagt imot ordre fra hvor som helst, og har gratis frakt på alle bestillinger over 150 pund. På sikt vil vi jo gjerne markedsføre oss og selge over hele verden, men nå i starten ser vi at hovedmarkedene våre er Storbritannia, Italia, USA, Skandinavia og Tyskland. Dette er markeder vi satser på, og som er naturlige for oss. Dette er alle land med mer eller mindre samme klima. De har samme sesonger, så vi kan markedsføre rett produkter med tanke på sesong uten å øke kompleksiteten. Folk i disse landene har ganske lik smak, kjøpekraft og lignende kroppsform. Kina for eksempel er et stort marked, men skulle vi satse i Kina måtte vi endret på størrelsene. Vi er et såpass lite selskap, så vi har ikke kapasitet til å doble antallet produkter for å lage et ekstra sett med størrelser. Det blir for kompleks for oss på det nåværende tidspunkt, presiserer Luca.
Selskapet har hatt god vekst de siste årene, som henger sammen med at de startet på null for fem år siden.
– Veksten har kommet jevnt og trutt, men volumene er fremdeles ganske sammenlignet med de store aktørene.Det gir oss mulighet til å fokusere på det vi gjør bra og videreutvikle og forbedre oss. Vi ønsker selvsagt å vokse, men målet er ikke å vokse tilgangen i året, men en jevn vekst. Det gir oss muligheten til å forbedre produktene med hver leveranse, og få kundenes feedback og kommunisere med dem. I butikkene for eksempel ønsker vi å lære kundene våre hvordan de best kan ta vare på kasjmirproduktene. I London-butikken kommer vi til og med til å tilby vedlikehold. har du fått hull i genseren, kan du komme innom butikken og så fikser vi det for deg – gratis. Litt nupping er vanlig første sesongen du bruker et kasjmirprodukt, men du kan komme innom og så fjerner vi nuppene for deg hvis du vil. Både i butikkene og på nett vil vi frie litt opplæring. Ikke alle vet hvordan de skal behandle kasjmir, og hvis du ikke behandler det rett vil det jo over tid ikke se bra ut. Som jo gir en dårlig opplevelse. Det er også noe av grunnen til at vi ønsker butikker i de viktigste markedene som New York, Stockholm og London. Det blir som et service-senter, der du kan få gjort reparasjoner, få hjelp, teste størrelser og kjenner på materialene.
– Online er viktig, det er en fin måte å starte en business på i dag, men etterhvert trenger du offline også. Ikke alle kunder er komfortable med å gjøre alt på nett, eller de vil ikke. Vi har mange kunder som kjøper på nett, men så kommer de innom butikken for å bytte størrelse. De har kanskje forsøkt å gjette størrelsen, og så drar de bare innom butikken og bytter, sier Luca.
Luca Faloni står selv for designen, selv om han ikke har noen bakgrunn i design. Han hadde aldri tatt sjansen om han skulle lage klær til kvinner, sier han, men basisplagg til menn er jo egentlig ikke noe hokus-pokus. Det er færre detaljer, og mindre press på å komme opp med nye designs hele tiden. Utviklingen er mer basert på mindre endringer og justeringer, mye basert på tilbakemeldinger fra kundene.
– Ta hettegenseren for eksempel. Etter tre sesonger mener vi at vi nå har det perfekte designet på den. Vi er veldig fornøyd med den nå. Du kan jo selv justere snorene i hetten om du vil ha dem kortere. Kanskje vi lager en ny type hettegenser, for eksempel med glidelås, men designet på den vi har nå er vi fornøyd med, kundene er fornøyde med den og vi kommer ikke til å endre den mer, presiserer Luca.
Bærekraft
At Luca Faloni konsentrerer seg om klassiske basisplagg og ikke trenger å byttes ut hele tiden gjør både at de sparer ressurser på å ikke måte lage nye sesongprodukter hvert halve år, men også unngår å bli sittende igjen med ukurante varer som må selges billig eller kastes. Som og også er bra fra et bærekraftsynspunkt.
– Vi kaster aldri plagg – aldri! Det hender fra tid til annen at vil får en leveranse som ikke har like god kvalitet som vi forventer, eller at det er noe rart med størrelsene. Det forsøker vi enten å fikse, eller så gir vi bort dette til trengende, men det er veldig veldig lite. Andre merkevarer kvitter seg enten med ukurante varer ved å ha et stort salg – som ikke er bra for merkevaren – eller så hender det at brenner hele kolleksjonen. De ødelegger plaggene. Det er jo galskap – og ikke bra for miljøet i det hele tatt!, sier Luca oppgitt.
Fremover kommer selskapet til å jobbe med å få flere fysiske butikker på plass, og samtidig videreutvikle kolleksjonen sin til blant annet å omfatte bukser.
– På produktsiden har jeg veldig lyst til å få til noe i bukser. Vi tester litt, først med shorts – der har vi jo ikke utfordringen med lengde. Vi har jo linbuksene, og der har vi jo utfordringene med lengde. Det er ikke lett, så derfor tenker vi at vi kommer til å selge buksene med rå lengde, så folk kan løse det problemet selv. Men, bukser er viktig for å kunne komplettere loopen. Men, det er ikke lett å få en god passform. Noen menn har smale ben, andre menn har tykkere ben. Det er kronglete med bukser! Vi kommer nok også til å utvide kolleksjonen av poloskjorter til også kortermede, i tillegg til de langermede vi har i dag.

(foto: Luca Faloni)
– Det viktigste er nok at vi kommer til å utvide antallet fysiske butikker. Ikke mange, men i viktige markeder. Vi trenger ikke være over alt. Våre kunder reiser mye, så om vi har butikker i London, New York, Stockholm og München, så er sjansen stor for at du i løpet av de neste to årene vil være innom en av disse store byene. Det viktigste for oss er å ha butikker i noen av de store, viktige byene og så hpåndtere vi resten av markedet online.
Jeg for min del ser frem til å se Luca Faloni dukke opp i flere byer. Om ikke Oslo står på toppen av listen, så er det tydelig at Stockholm er interessant. Luca Faloni er en spennende merkevare, som jeg tror flere vil sette pris på. Jeg har iallefall ikke kjøpt mitt siste plagg fra den kvalitetsbeviste italieneren.
One thought on “Et intervju med Luca Faloni”