Skoen din gjemmer kanskje en hemmelighet. Det er en av de små detaljene som gjør klassisk herrestil ekstra morsomt.

Har du på deg dress-sko? En sort Oxford eller et par semskede Brogues? Ta en kikk under helen. Sjansen er stor for at du oppdager at en liten bit mangler. Foran på helen, på skoens innside vil det på mange skomodeller se ut som den spisse kanten er filt ned. Kanskje har du lagt merke til det tidligere, uten å skjønne hva det var.  Nei, det er sannsynligvis ikke du som har slitt den ned på en merkelig måte, men produsenten som har kuttet av en liten bit av spissen. Helt bevisst.

Denne avrundede kanten kalles “gentleman’s corner” eller “gentleman’s notch” og er der av en grunn.

Gentlemen's corner
Gentleman’s corner

Det avrundede hjørnet på innsiden av skoen gjør at du ikke hekter helen i buksebenet. Særlig om du har vide bukser med høy oppbrett.

Jeg har ikke klart å finne ut når eller hvem som begynte med dette, men det skal stamme fra amerikanske skoprodusenter. Amerikanske dresser har da også lenge hatt videre bukser enn vi er vant med, og opprett på buksebena har vært vanlig i USA mens normen i Europa er rette bukseben.

Tidligere kunne man si at Gentleman’s Corner var et tegn på en sko av høy kvalitet, men det er ikke nødvendigvis tilfelle i dag. Selv kopier fra Kina kan komme med det lille hjørnet.

Uansett – det er en morsom liten detalj. Har du Gentleman’s Corner på dine sko?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.