La meg bare begynne med én ting – til dress hører det sokker i skoene. Selv ikke om du heter Kjell Inge Røkke og har kjøpt deg Norges dyreste krokodilleskinnsko er det ok å droppe sokkene når du bruker dress. Men, hvilken farge skal du ha på sokkene?

Standardregelen er ganske grei. Sokkene skal matche buksene, ikke skoene. Har du blå dress og sorte sko skal du ha blå sokker. Ikke sorte. Alan Flusser, forfatter av boken Dressing the Man skriver at området mellom sko og bukse blir et “svart hull” dersom du velger sorte sokker til den blå dressen. Med grå dress og brune sko skal sokkene selvsagt være grå. Gjerne ribbestrikket, det gir litt ekstra liv og stripene i ribbestrikken gjør benet lengre.

Sokkene bør også matche buksene i grovhet. Et par grove tweedbukser bør ha tilsvarende grove sokker, mens en lett ulldress krever et par tynne sokker, aller helst i en ullblanding.

Knestrømper fra Falke (foto: Care of Carl)

En annen viktig ting når du velger sokker er at de ikke må være for korte. Ingen vil se bleke og hårete mannelegger mellom sokken og buksen. Derfor er det viktig å ha lange nok sokker – gjerne knestrømper. Et par knelange strømper er veldig elegant, og du er garantert å ikke vise leggen. Det bør du særlig tenke på om du for eksempel skal sitte i en paneldebatt på en konferanse – da er det fort gjort å få “høyvannsbukser”.

Ok å bryte regelen … av og til
Som med all kunst, er det først når du kan reglene at det er mulig å bryte dem. For noen år siden begynte ellers så propre hedgefondforvaltere og meglere på Wall Street å bruke fargerike sokker på fredager – såkalte “Friday Socks”. Selv forsøkte jeg, sammen med daværende kollega Simen Johannessen, å lansere tilsvarende i Norge – #tirsdagssokker – uten at det ble den helt store bevegelsen. Da er det heldigvis mer oppmerksomhet rundt markeringen av verdensdagen for Downs syndrom 21. mars da vi sammen rocker sokkene.

Men, til vanlig er det altså slik at vi matcher sokkene med buksene. Så tett opp til buksens farge som vi kan. Om du vil ha litt ekstra farge også på en hverdag, går det helt fint å ha ensfargede sokker med noe mønster.

Blå dressokker med rosa prikker i bomull fra Massimo Dutti
(foto: Massimo Dutti)

3 thoughts on “Sokker til dress

  1. Har testet flere slike knestrømper til dress, og enig i at de er å foretrekke, for å unngå å vise legg. Men har et problem med at dressbuksa ofte “hekter” seg litt i de. Siden jeg foretrekker buksene slik at de akkurat toucher skoen, blir de veldig kort når de i tillegg hekter seg i sokkene.

    Har du noen opplevelser eller tips rundt dette?

    1. Hei Guttorm. Jeg har opplevd det samme. Mitt tips er å gå for så glatte knestrømper som mulig… da hekter de seg ikke fast i busken…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.