Motorsykkeljakken er en av de klassiske skinnjakkene for menn: Motor cycle jacket, biker-jaket, moto-jacket – kjært barn har mange navn.

Motorsykkeljakken finnes også i mange forskjellige utførelser og farger, men noen av motorsykkeljakkens kjennetegn er markerte jakkeslag, asymmetrisk glidelås (litt til høyre for midten), glidelåslommer, belte og lengde til rett under beltet. Motorsykkeljakken er vanligvis i mykt, men slitesterkt skinn og mest populær i sort.

Klassisk Perfecto motorsykkeljakke fra Schott NYC. Foto: Schott NYC
Klassisk Perfecto motorsykkeljakke fra Schott NYC. Foto: Schott NYC

Alle motorsykkeljakkers mor er klassikeren Perfecto fra amerikanske Schott NYC. Perfecto-jakken ble lansert av Schott Bros i New York i 1928. Da hadde brødrene Iving og Jack, jødiske immigranter fra Russland, laget regntøy og skinnklær, særlig for motorsyklister, siden 1913. Irving kom opp med navnet Perfecto, som også var navnet på hans favoritt sigarmerke. Han mente at i 1920-tallets USA ville ikke et jødisk familienavn selge klær.

En ung Marlon Brando i sin første store hovedrolle i The Wild One (1953) som ble det store gjennombruddet både for Brando og Perfecto
En ung Marlon Brando i sin første store hovedrolle i The Wild One (1953) som ble det store gjennombruddet både for Brando og Perfecto

Jakken var den første som bruke glidelås i stedet for knapper, og den asymmetriske plasseringen gjorde det enklere for motorsyklistene å ligge tett ned mot bensintanken uten å skrape den opp med knappene. Opprinnelig ble Perfecto-jakken laget i hestelær, men fra midten av 70tallet gikk Schott over til å bruke okselær. Jakkene ble raskt pupulære blank motorsyklister, men populariteten eksploderte blant ungdom etter filmen The Wild One i 1953 med en Perfecto-kledd og motorsykkelkjørende Marlon Brando i hovedrollen. Perfecto-jakken ble på mange måter symbolet på 50tallets gryende ungdomsopprør, og ble forbudt solgt i deler av England og USA på 1950 og 1960-tallet av nettop denne grunn.

På 1970- og 80tallet ble motorsykkeljakken et yndet plagg for både rockere og punkere, og Perfecto-jakken ble en del av uniformen til en rekke kjente band og musikere som The Ramones, The Sex Pistols, Joan Jett og Blondie.

Det amerikanske punk-rock bandet The Ramones i sine Perfect-jakker
Det amerikanske punk-rock bandet The Ramones i skinnjakker – Johnny Ramone helt til venstre i sin Perfecto-jakke

En svart Perfecto ser bra ut på motorsykkelen, men du trenger ikke kjøre motorsykkel eller spille punk-rock for å gå med en motorsykkeljakke. Du blir ikke mer rocka enn med en svart band t-skjorte under. Eller du kan gå for den klassiske stilen som både James Dean og Marlon Brando udødeliggjorde i sine filmer – jeans og en hvit t-skjorte. Rock’n roll!

 

2 thoughts on “Perfecto motorsykkeljakke

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.