Det er søndag, og det er på tide å gjøre seg klar for den kommende arbeidsuken og stryke skjorter. I den 11. luken i Enkeltspents julekalender «24 ting den velkledde mannen bør ha i klesskapet» finner vi et dampstrykejern.

Jeg vet at mange sverger til skjorteservice (selv liker jeg faktisk å stryke skjorter), men enhver mann trenger et godt dampstrykejern.

Jeg kan ikke anbefale noen enkel modell eller engang merke, men det er med strykejern som det meste annet i verden – det lønner seg å legge litt penger i kvalitet. Da jeg for noen år siden ukependlet til Stockholm og hadde en liten hybel i Solna, kjøpte jeg et billig strykejern på Clas Ohlson til 179 kr. Makan til møkkaprodukt! Styr unna. Det tok lang tid å bli varm og verst av alt, det lakk vann. Jeg kunne ha brukt langt tid på å få en skjorte fin (husk, det ble ikke skikkelig varmt) og så kunne det lekke ut masse vann som gjorde skjorten våt og jobben måtte gjøres på nytt. Da jeg flyttet ut av hybelen, ble strykejernet stående.

En glatt strykeflate med gode dampdyser er essensielt for godt resultat
En glatt strykeflate med gode dampdyser er essensielt for godt resultat

Sats på et strykejern fra en kjent produsent som Siemens, Bosch, Electrolux eller Philips. Du må nok legge minst 500-1000 på et godt strykejern. Det skal gjerne være litt tungt, og ligge godt i hånden. Vanntanken bør være så stor som mulig – så slipper du etterfylle hele tiden mens du stryker. En god strykeflate som er glatt og full hull av til damp. Jeg har sett på trådløse strykejern, men jeg har ikke prøvd det ennå. Jeg mistenker at det blir kort tid mellom ladingene.

Ruter strykebrett fra IKEA. Stødig og enkelt å bruke
Ruter strykebrett fra IKEA. Stødig og enkelt å bruke

I tillegg til et godt strykejern, trenger du også et stødig strykebrett. Duken blir skitten med bruk, så den kan det lønne seg å skifte. Min erfaring har vært at strykebrett er ganske standard, så det går fint an å kjøpe ny duk på for eksempel nevnte Clas Ohlson.

Et godt dampstrykejern er ikke bare for å stryke skjorter, men kan også brukes til å rette ut jakker som er krøllet og presse bukser. Dette kommer jeg tilbake til i en senere post.

Ha en fortsatt velkledd førjulstid.

 

menswearad

One thought on “Dampstrykejern

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.