Jeg fikk en gang høre av en svensk kollega at det var null problem for ham å skille nordmenn fra andre nasjonaliteter når han var ute og reiste. Nordmennene var de med upussede og møkkete sko. Etter å ha begynt å se på andre menns sko selv, er jeg redd han kan ha rett. Nordmenn er generelt lite flinke til å rengjøre dress-skoene sine. Kanskje er det vår nyvunnede rikdom som har gjort at vi dropper skostellet og heller kjøper nye sko. For i tillegg til at nypussede og rengjorte sko ser bedre ut, holder de også lenger. Med riktig vedlikehold kan et par kvalitetssko holde i mange, mange år.

Her er noen tips til å holde skoene fine.

Skotre
Føtter avgir mye fuktighet  – eller tåfis om du vil – og derfor er det viktig at skoene får hvile mellom hver gang de brukes. Du bør derfor unngå å bruke de samme lærskoene to dager på rad.

Skotre i sedertre. Foto: Ferner Jacobsen
Skotre i sedertre. Foto: Ferner Jacobsen

Når du setter fra deg skoene i skohyllen (helst ikke rett på det oppvarmede gulvet i gangen), gjør du skoene dine en stor tjeneste om du kjøper et par skikkelige skotre og setter nedi. Et skotre er en skoformet, justerbar treform som du setter nedi skoene når de ikke er i bruk. De beste lages av sedertre (men andre tresorter kan også brukes), og i tillegg til å holde formen på skoene suger treet ut fuktigheten i skoene samtidig som treet gir litt ekstra duft i skoskapet. Slik blir du kvitt både fuktighet og lukt.

Skotrær fås kjøpt i finere skobutikker, eller på en rekke nettsteder. Gå for et par som er mest lik skoene dine si tørrelse og fasong, og styr for all del unna de med springfjær! De vil ødelegge skoene dine.

Skopuss
Det er mange sikkert måter å rengjøre og pusse sko på. Mange har sine egne knep og ritualer. Jeg har tenkt å dele mine. Har du andre måter å gjøre skostellet på, så del dem gjerne i kommentarfeltet under.

Min skopussteknikk lært jeg under førstegangstjenesten. Teknikken er den samme om det er marsjstøvler eller Oxfords som skal pusses. Før du begynner trenger du litt utstyr: bomullsklut, skokrem, børster, nylonstrømpe.

Grovrengjøring
Det første som må gjøres er å fjerne eventuelt søle, støv og annen skitt. Det gjøres enkelt med en tørr, myk klut. Gjerne en gammel bommulskut  eller en skoklut. Det viktigste er at det verste fjernes. Er skoene skikkelig skitne, kan du også bruke tørkepapir med litt vann på. Det viktigste er at skoene er helt tørre før du går til neste skritt.

Skokrem
kiwi-svartPunkt to er å ta på skokrem, og da er det viktig at skoene er helt tørre. Styr unna skokrem på tube! Kjøp skokrem på boks. Selv har jeg alltid brukt Kiwi, som selges i både skobutikker og på … ja… Kiwi, og kan trygt anbefale den. Bruk skokrem i skoens farge – sort skokrem til sorte sko, brun til brune etc. Det neste du trenger er børster, gjerne i hestehår. Ja, børstER. Har du både brune og sorte sko, anbefaler jeg å bruke ulike børster for de ulike fargene. Husk å merke dem!

Først tar du et godt lag med skokrem på den ene enden av børsten. Noen skobørster kommer med en liten ekstra børste på toppen – det er denne du skal bruke til å påføre skokremen. Hvis du ikke har en børste med en egenpåføringsbørste på toppen, prøv å bruke kun den ene siden av børsten til å påføre skokremen. Den andre enden av børsten bruker du til finpussen. Gni skokremen godt inn over hele skoen. Bruk gjerne runde bevegelser. Tenkt «Wax on – wax off»

Ta først den ene skoen og så den andre. La dem gjerne stå i noen minutter slik at skokremen kan trekke godt inn i læret. Dessuten lukter det godt. Skoene er nå ganske matte.

Når skoene har hvilt litt, tar du frem den andre siden av skobørsten. Jeg har merket den “finpuss” med sprittusj. Nå er det tid for pussing. Gå over hele skoen, men brukt ektra tid på tuppen – det er den vi vil skal bli aller blankest. Bruk god tid, og puss jevnt og med god intensitet over hele skoen. Nå skal all overflødig skokrem pusses ned i eventuelle groper og vekk. Det kan bli litt søl her, så jeg anbefaler ikke skopuss i konas lyse sofa. Selv sitter jeg gjerne på trappen utenfor huset med en iste og koser meg med skopuss. Med en god puss skal skoene bli fine og blanke.

Før og etter finpuss. Skoen til venstre har fått påført et godt lag med skopuss, skoen til høyre har vært gjennom finpuss - men ikke den siste finishen
Før og etter finpuss. Skoen til venstre har fått påført et godt lag med skopuss, skoen til høyre har vært gjennom finpuss – men ikke den siste finishen

Den siste finishen
For en siste liten finpuss, og for å få skoene ekstra skinnende og blanke, har jeg et lite “hemmelig våpen”. Også dette lærte jeg i Forsvaret. Går du over skoene og gnir litt ekstra med en nylonstrømpe blir de ekstremt blanke og fine. Dette trikset funker veldig veldig bra. Jeg har funnet at konas gamle knestrømper (helst vasket) fungerer veldig godt. De kan tres på hånden, og du kommer fint til over hele skoen.

Det kan også være smart å ha en strømpe i PC-vesken for å kunne ta en liten nød-shine av skoene i løpet av dagen. Så unngår du kanskje å bli trakassert av svensker for dårlig skostell.

Sko før puss
Sko før puss

Har du noen gode tips og triks til godt skostell? Del dem gjerne i kommentarfeltet

5 thoughts on “Skopuss og skostell

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.