Det er sommer. Det er sol. Og selv i Norge blir det av og til varmt nå om sommeren. Dette har ført til at jeg har fått noen spørsmål om bruk av shorts på jobb. Er det innafor?

La meg starte med konklusjonen. Nei! Det er ikke innafor med shorts på kontoret. Selv ikke om det er sommerstille, det er midt i juli og det er en skandinavisk hetebølge (det vil si mer enn 25 grader).

Jeg elsker shorts! Jeg “bor” i et par shorts fra det blir 15 grader ute, men aldri på jobb.

Tester t-skjorte på Lyngør. Shorts fra Orlebar Brown

Shorts og hårete mannebeidn har ingeting på jobben å gjøre – med noen ytterst få unntak. Det finnes egentlig bare to unntak fra regelen om at shorts på jobb er en uting.

Bermuda
Det første unntaket er om du er bankmann på Bermuda. Den lille britiske øya ute i Atlanterhavet har gitt navn til Bermudashortsen, som kjennetegnes ved at den er relativt rett og smal, og slutter 2-3 cm over knærne. Bermudashortsen kommer gjerne i dag i bummull, og finnes både med og uten oppbrett. Den går også under navnet “city-shorts”.

Historien bak Bermudashortsen skal være at det under 2. verdenskrig var mangel på klær og stoff på den britiske øya. Banknæringen, som allerede da var en viktig del av øyas økonomi, var bekymret over at deres mannlige ansatte ikke hadde anstendige klær å gå med på kontoret. Derfor fikk to av bankene på Bermuda, The Bank of Bermuda Ltd og The Bank of N.T. Butterfield and Sons Ltd, en lokal skredder til å sy shorts – basert på shortsene som allerede ble brukt av britiske militære i varme strøk. Hver mannlig ansatt fikk utlevert to par shorts i grå ullflanell og to par høye sorte ullstrømper. Dette, sammen med blazer, skjorte, dressko og slips utgjorde “uniformen” for Bermudas bankmenn. Etter krigen kom flere designs på Bermudashortsen, og andre farger i bomull som gjorde Bermudashortsen populær, og en del av kulturen på øya. Fremdeles er det vanlig å se forretningsmenn på Bermuda i shorts – men alltid med blazer og høye strømper.

Bankiere på Bermuda i Bermudashorts. Foto: GoToBermuda.com
Bankiere på Bermuda i Bermudashorts. Foto: GoToBermuda.com

Fysisk arbeid ute
Den andre gangen det går an å ha shorts på jobb er ganske enkelt om du jobber fysisk og gjør det ute om sommeren. Det kan være asfaltleggere, stuere på flyplasser, snekkere – alle som gjør et skikkelig fysisk arbeid og trenger å ha luft på leggene. Vi kontorrotter får klare oss med å droppe slipset og skru opp aircondition!

Sjøflypiloter på Maldivene
Ok, det finnes kanskje en tredje yrkesgruppe som kan komme unna med shorts på jobb  – sjøflypiloter! Da jeg var på bryllupsreise på Maldivene i 2002, fløy vi Twin Otter sjøfly mellom flyplassen i Malé og resorten, som lå på en isolert øy tre kvarters flygning fra flyplassen. De kanadiske pilotene og den maldiviske stuer/bakkemannskap/stuerten stilte alle tre i hvit kortermet skjorte, sort shorts og flip-flopper! Det var helt innafor!

Jobber du i den spisse enden av denne, er shorts ok på jobb. Ellers ikke.
Jobber du i den spisse enden av denne, er shorts ok på jobb. Ellers ikke.

9 thoughts on “Shorts på jobb?

  1. Vi har hatt shortsdiskusjonen også på vårt kontor og det er innsfor så lenge man ikke har korte shorts, og de må være pene (ikke hull i eller badeshorts). Diskusjoen kom også innpå at det villevære urettferdig å ikke få lov til å gå i shorts for menn når damene får gå i kjoler og skjørt. Men er “stygge hårete manneben” et greit motargument mot shorts? Betyr det at det bare er damer med pene, barnerte kvinneben som får gå med skjørt og kjole? Hva med barberte herreben? Man kan fort kjøre seg fast i en slik diskusjon.

    1. Svaret er ganske enkelt – skjørt er et formelt plagg, shorts er ikke det. På samme måte som miniskjørt eller hotpants heller ikke er godkjent kontorplagg (de fleste steder)

  2. Pingback: Lin -

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.